24 март 2012 г.

Национален парк Донана

Донана е (Donana National Park) най-големият национален парк в Испания и един от най-известните в Европа. Разположен на около 130 000 декара защитени земи. Донана се намира в южната част на Испания, голямата част от която принадлежи на провинция Уелва и Севиля.
През 1989 г. в околностите на националния парк е отредена територия, която е обявена за природен парк под ръководството на регионалното правителство. През 1994 г. ЮНЕСКО определя парка за част от световното наследство и за биосферен резерват.
Паркът е дом на много важни видове растения и изобилие от диви животни. Много редки птици мигрират в парка. Донана всъщност са бившите ловни земи на испанското кралско семейство. Тук има голямо разнообразие от екосистеми, срещат десетки видове европейски и африкански прелетни птици. Приблизително около 365 вида птици го обитават, много от които са застрашени от изчезване. Освен това живеят 21 вида влечуги, 11 вида земноводни, 20 вида сладководни риби, 37 вида сухоземни бозайници, около 900 вида растения. Срещат се елен лопатар, западноевропейски благороден елен, дива свиня, язовец, египетска мангуста и застрашени видове като Орел на Адалберт и испански рис, който е едно уникално животно. Около половината от популацията на иберийския рис, обитаващ природен парк Донанa, е съсредоточена на 20 % от неговата площ, точно там, където се намират най-многобройните популации на зайци – неговата основна храна.
През 1998 г. паркът претърпява екологична катастрофа в резултат на масивен разлив на метални отпадъци от резервоар на мина, намираща се нагоре по течението на Гуадалкивир.
През 2007 г. Световния фонд за дивата природа предупреждава, че ягодовите ферми, разположени около парка, в които се произвеждат 95% от испанските ягоди, заплашват да причинят катастрофални щети в резултат на изпомпването на подпочвените води и замърсяване на почвата и водите с пестициди.
Испанското правителство полага големи грижи за опазването на това чудесно място, на което се радват и много туристи.



Източници : pochivka.com , Wikipedia.com
Изготвила: Ванеса Тодорова

Няма коментари:

Публикуване на коментар