5 март 2012 г.

Балеарски острови





Знаме и герб на Балеарските острови




Балеарските острови са архипелаг в западната част на Средиземно море, принадлежащи на Испания. Най-големия остров е Майорка със столица Палма де Майорка, а останалите острови са Менорка, Ибиса и Форментера. Те формират отделна административна Автономна област Балеарски острови. Площта на архипелага е 4 992 кв. км, което го прави най-малкият по територия автономен регион на Испания.
Населението е 1071221 души.
Официалните езици са испански и каталунски.
Основният икономически отрасъл е туризмът и всички негови разновидности, които наред с риболова, селското стопанство и промишлеността са основен поминък на населението.
Климатът на Балеарските острови е мек и влажен през цялата година, което се дължи на сравнителната близост на топлото Средиземно море.
Растителността е типична средиземноморска,представена от цитрусови насаждения и вечнозелени храсти и дървета, които са разпространени на повечето от островите.
Населението на Балеарските острови има бит, култура и традиции, които са успели да съхранят, въпреки влиянието на много други култури от Европа и Африка. Типични за населението на Балеарските острови са бързите и ритмични танци и пъстрите разнообразни носии.



Усетете магията на този непознат свят.

Източници: Уикипедия
Статията е подготвена от: Стоянчо

Няма коментари:

Публикуване на коментар