4 март 2012 г.

Пиринеите - естествена граница на Испания с останалата част на Европа



Пиринеите са планинска верига в Югозападна Европа, чието било формира естествена граница между Испания и Франция. Малката Андора е разположена изцяло в Пиринеите. Около 2/3 от територията на планината се намират на територията на Испания. Те разделят Пиренейски полуостров от Франция и има дължина около 430 км., от Атлантическия океан до Средиземно море. Най-високата точка е връх Ането (3403 метра), който се намира в Автономния регион Арагон.
Пиринеите са планина с богата флора и фауна. От животинския свят са срещат кафява мечка, благороден елен, брадат лешояд, скален орел. Само в испанската част се срещат още вълк, испански рис, генета, ендемичният испански ибекс.
Растителността е изключително разнообразна. Виреят повече от 3000 растителни вида, стотина от които се срещат само тук. Типични представители са алпийската роза, жълтата тинтява и множество орхидеи.
За да се защити това природно богатство, са създадени националните паркове "Ордеса" и "Аигуистортес" в Испания и "Пирене" във Франция.
В Пиринеите има множество водопади, над 1000 ледникови езера, добре изразени каньони (в Испания), много пещери, по-известни от които са Нио и Гарга във Франция. Съществуват и голям брой горещи минерални извори.
Архитектурата се характеризира главно с типични пиренейски църкви в романски стил. Църквите в долината Бои в Каталония са обявени за част от световното културно наследство на ЮНЕСКО, както и националните паркове "Ордеса" и "Пирене".
В Пиринеите се намират и най-големите испански зимни курорти. Планината предлага големи възможности за отдих и забавления.

Връх Ането - 3403 м. Близо до върха се намира единственият в Пиринеите и Испания ледник.



Каньон в националния парк "Ордеса". В дъното се вижда т. нар. Процеп на Роланд (на испански Brecha de Rolando), отвъд който е Франция.

Източници: Укипедия
Статията е създадена от: Стоянчо

Няма коментари:

Публикуване на коментар