19 март 2012 г.

ИЗТОЧНА ИСПАНИЯ

На североизток Пиринеите са идеални за туризъм, тъй като са една от последните непокътнати планински области в Европа. Уединените селца на фона на живописните подножия придават на високата планина много специфичен характер. Каталонското крайбрежие на север е диво, а на юг преобладават обширни пясъчни брегове.

Каталония (също Каталуня или Каталуния; испански Cataluña, каталонски Catalunya) е позната като областта с трите си официални езика и е една от седемнадесетте автономни области в Испания. Тя се състои от четири провинции- Барселона, за която ще разкажем по-подробно, Херона, Лерида и Тарагона. Релефът в провинцията е изключително разнообразен въпреки малката територия.
Културни и исторически забележителности, освен Барселона с неповторимите архитектурни произведения на Антонио Гауди и готическия старинен град, са и старите манастира – „Монтсерат”, „Поблет”, „Рипол”; римските руини на Тарагона, като и катедралите на Сарагоса, Валенсия и Мурсия.
На юг следват Коста дел Асахар и Коста Бланка.

Гледка към един от прочутите плажове в Коста Бланка.

Арагон
Автономна област в Североизточна Испания. Площта ѝ е 47719 км², а населението 1325272 души (2008). Разделена е на три провинции. Най-високите върхове на Пиренеите са разположени в провинция Уеска.

Валенсия
Валенсия се намира сред плодородната хуерта. Тази крайбрежна автономна област е известна като Изтокът на Испания. Портокалите и паелята са се превърнали в символ на Валенсия. Столицата на тази автономна област – Валенсия – е на трето място по икономическо значение в страната. Тук е създаденият от испанския архитект Сантяго Калатрава музеен комплекс „Градът на науката и изкуствата”.

Източници: Уикипедия, Атлас
Статията е създадена от: Полина

Няма коментари:

Публикуване на коментар