22 март 2012 г.

Саграда Фамилия - Барселона

В област Каталония е разположен град Барселона.
Невероятната архитектура в този град се дължи на гениалния архитект Антонио Гауди. Най-внушителната катедрала е Саграда Фамилия – символ на града. Наименованието на божествената постройка е „Изумителният храм на светото семейство”, което представлява масивна католическа църква. Основите на катедралата се поставят 1882 г.
Първоначалният проект е коренно променен. Първият проект на Гауди бил Саграда Фамилия да се издигне във форма на латински кръст. Гауди влага повече от 40 години в построяването на катедралата. През цялото време на строежа той непрекъснато променял първоначалния проект.

Сградата е в стил модернизъм. Гауди имал слабост към природните мотиви, в резултат на което в постройката намерили отражение множество мотиви като глухарчета, слънчогледи, палми, охлюви, цветя и лилии.
Саграда Фамилия е посветена на най-важните моменти от живота на Исус - Рождество, Страстите Христови и Възкресение.
Фасадите на храма са сиво-кафяви, с цвят на камък.
Тя има общо 18 кули, които символизират дванадесетте апостола, четирите евангелията, Дева Мария, като най-високата кула е Исус Христос. Трите основни фасади са Рождество - на изток, Слава - на юг и Страст - на запад.
Най-общо казано Сагарада Фамилия изобразява раждането, живота и смъртта на Христос.
В западната част на храма е отворен музей, където се съхраняват скици и макети на катедралата. Там е и бюстът на Антонио Гауди.
Съществува легенда, че ако мъж и жена пият вода от чешмата до храма, ще бъдат заедно завинаги.




Източници: Уикипедия, Испания - паметници на културата и др.
Статията е подготвена от: Ивалена

Няма коментари:

Публикуване на коментар