13 март 2012 г.

МАДРИД - географски и политически център

Мадрид е столицата на Испания. Той също така е и най-големия град в страната. Територията му е 607 км². Разположен е на 667 м средна надморска височина. Тук царува континентален климат със студени зими и горещи лета. Населението на града е около 3273047 души, което го нарежда на трето място в Европейския съюз след Лондон и Берлин.
През 1570 г. един немски пътешественик описва града като малко селище. Филип II премества тук кралския двор през 1561 г. Братът на Наполеон – Жозеф – става крал на Испания през 1808 г. Той е голям любител на обградените от яворови дървета площади и построява много такива в Мадрид. Същата година в града избухва въстание срещу френските окупатори, което бележи начало на Войната за независимост в Испания.
От 1910 г. Мадрид се превръща в метрополис от световен мащаб. Огромни сгради заобикалят стария средновековен град. Построено е метро. Жителите на града се гордеят с факта, че той е обявен за европейска културна столица.
До ранния ХХ век модерни фабрики в града не се виждат. Той е резиденция на властта и парите, на големите банки и благородниците, които издигат част от красивите дворци в града. Едва през годините след 1920 г. започва колебливо индустриално развитие.
Днес Мадрид е най-важното място по отношение на сферата на услугите и най-значимото финансово средище в Испания. Градът е седалище на големи индустриални концерни.
В продължение на дълъг период от време Мадрид е смятан за скучен, консервативен и спокоен град. Днес той е една изключително оживена столица. Като кипящ от живот може да се определи преди всичко кварталът Латина.

Любопитни факти за Мадрид
1. Мадрид е най-слънчевата столица в Европа и се намира на най-голяма надморска височина.
2. От края на май да края на юли в мадридския парк „Ретиро” се организира „Фериа дел либро” – най-прочутият книжен пазар в Испания.
3. „Ел Корте Инглес” е търговски център на Мадрид. Това е частно дружество с доходи, надвишаващи тези на авиокомпания „Иберия”.



Източници: Уикипедия, Атлас и Trivago
Статията е създадена от: Стела

2 коментара:

  1. Анонимен15.3.12

    много интересни материали

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен15.3.12

      аз пък искам да отида и в Мадрид, но повече в Барса заради футбола

      Изтриване