21 март 2012 г.

ЮЖНА ИСПАНИЯ

Андалусия-страната на контрастите
Най-южната и най-веселата област на Испания. Разположена е в най-югозападния край на Европа. На юг бреговете и мият Гибралтарски проток и Средиземно море, на запад граничи с Португалия и Атлантически океан, на север с Естрамадура и Кастилия – Ла Манча, на изток с Мурсия.
Притежава изключително разнообразен релеф. Планините, се редуват с плодородни равнини. Това е единственият регион, в който горещият климат на граничи с планински студ.
Седемте провинции Андалусия се различават от големите контрасти в своите пейзажи и основните забележителности. Природна красота Андалусия е уникална. Голямото разнообразие на пейзажи се изразява в подобните на пустиня околности на Алмерия, покритата със сняг Сиера Невада, фините пясъчни брегове на Коста дел Сол и блатата на националния парк Доняна.

Родното място на художниците Пикасо и Велазкез е Андалусия. Арабското наследство в архитектурата на района създава неповторима магия, която привлича хора от цял свят и вдъхновява художници и писатели от всякакви епохи.
Родината на фламенкото е Андалусия. То е смесица от пеене, китара и танц. Освен от арабите то е повлияно много силно от ромите, които през XV век са дошли в Андалусия. Фламенкото олицетворява жизнерадостта на обикновеното население. Пляскането с ръце определя най-добре неговия ритъм.

Има множество различни форми на пеене и танцуване: носталгични и тъжни форми като сегирия или солеа, но и ведри и дори необуздани като булерия и алегрия. Музика по принцип се предава устно, само една малка част е запазена в писмен вид. Парчетата за солокитара се появяват поради необходимостта да се даде почивка на танцьорите. Едни от най-известните китаристи са Пако Пеня, Пако де Лусия и Хуан Муньос. Най-известните танцьори на фламенко са Антонио Гадес, Хуакин Кортес и Исак де лос Рейес, известна изпълнителка на фламенко е Аурора Варгас.



В друга статия ще разкажем повече за танците на Испания.
Източници: Уикипедия, Атлас, Flamenco и др.
Статията е създадена от: Полина

Няма коментари:

Публикуване на коментар