15 март 2012 г.

Мадрид - паметници на културата



Кралският дворец в Мадрид (Royal Palace of Madrid) е най-големият замък и без съмнение един от най-красивите и внушителни на територията на цяла Европа. Той е разположен в западната част на центъра на испанската столица Мадрид, на изток от историческия център на града и на съвсем близо до Площад Испания.
Кралският дворец в Мадрид е официалната резиденция на испанския крал в столицата. Испанското кралско семейство използва за своя резиденция по-малкия дворец Ла Зарзуела, който се намира в покрайнините на града. Кралският дворец в Мадрид се използва най-вече за официални държавни мероприятия. Той е държавна собственост и се стопанисва от Агенцията за национално наследство.
Едва ли има достатъчно думи, които да опишат красотата и пищността на Кралския дворец в Мадрид. С общата си площ от 135 000 кв. м той е най-големият дворцов комплекс в западната част на Стария континент. В него има общо 2800 стаи и зали, 50 от които могат да бъдат посетени.
Днес посетителите на Кралския дворец в столицата на Испания влизат в него през големия площад Пласа де ла Армериа. Сред стаите, които са отворени за обществени посещения, са голямата трапезария, която достига до 400 кв. м. Изключително атрактивна е и Китайската зала, както и внушителната тронна зала, чиито стени са покрити с червено кадифе.
Кралският дворец в Мадрид включва също и градините Сабатини и Кралския музей на армията. В него е изложена красива колекция от бойни принадлежности и оръжия, включително и бойните доспехи на крал Чарлс V. Тук е и кралският боен арсенал с интересни оръжия от 18 век. Из целия дворец са изложени произведения на изкуството и невероятни картини на велики художници като Веласкес, Караваджо, Гоя и др. Кралският дворец в Мадрид разполага и с богата колекция от гоблени, старинни мебели и порцелан. Тук е изложен също и единственият завършен струнен квинтет Страдивариус.
Градините Сабатини са направени по проект на италианския архитект Франческо Сабатини, който ги аранжира в неоготически стил. Прекрасните паркове, зелени и цветни лехи, езера, фонтани и статуи на крале са подредени с изключителна симетрия.



Друга интересна забележителност в Мадрид е Фонтанът Сибелес (El Fuente de la Cibeles), като популярното му название сред мадридчани e La Cibeles. Заедно с още два фонтана „Нептун“ и „Аполон“ и мраморни скулптури образуват великолепен ансамбъл в неокласически стил. Фонтанът Сибелес и площадът със същото име са се превърнали в символ на Мадрид Фонтанът Сибелес е построен по време на управлението на Чарлз III в периода 1777 – 1782г. и е по проект на испанския архитект Вентура Родригес. При построяването му са участвали и трима испански архитекти. Фонтанът представлява статуя на Сибелес - богинята на земята, земеделието и плодородието изправена в колесница, теглена от два лъва. Богинята и лъвовете са изсечени от бял мрамор, пренесен от град Толедо, а останалата част - от камък. Вече е традиция около този фонтан, да се честват футболни победи. Фонтанът се намира в центъра на четири забележителни сгради, измежду които е Централната Испанска банка. Интерен факт е, че ако някой се опита да влезе с взлом в Златния трезор на банката, при включване на алармата, целият трезор се покрива с вода от Фонтана Сибелес.


Интересен паметник на културата в Мадрид е Puerta de Alcala – Вратата на цитаделата. Тя е една от петте древни врати, през които се е влизало в града. Специално през нея се е влизало от Франция, Арагон и Каталуня, като последните две сега са провинции на днешна Испания. Puerta de Alcala се намира в центъра на Мадрид на площада на независимостта (Plaza de la Independencia). Построена по проект на италианския архитект Франческо Сабатини в неокласически стил по времето на крал Карлос III на мястото на по-старата врата. Тя е първата триумфална арка построена в Европа след падането на Римската империя. В рамките на два века е реставрирана повече от 5 пъти, последно през 20 век.


Катедралата Алмудена (Santa María la Real de La Almudena) е католическа катедрала в Мадрид, построена в периода 1879 - 1993г. Изработката й е доста впечатляваща – съчетава неокласика с модернистични елементи. В неоримската крипта на катедралата се съхранява облика на девицата от Алмудена, на която всъщност е посветено зданието. Когато била завършена, самият папа Йоан Павел II я освещава. Около Алмудена има разкопки на средновековни и мавритански градски стени.


Друг интересен паметник в центъра на Мадрид е монументът „Мечката и ягодовото дърво“, който на испански е „El oso y el madroño“ . Знае се, че старото наименование на Мадрид е Ursa, което означава мечка. Мечка изправена върху дървото с муцуна към плодовете му е гербът на Мадрид. Паметникът е построен от Антонио Наваро Сантафе през 1967 година. Използваните материали са камък и бронз. Тежи 20 тона и е с височина 4м. Намира се на западната страна на Puerta del Sol ( вратата на слънцето), между улиците Alcala – една от най-дългите улица в Мадрид и Carrera de San Jeronimo. Идеята за мечка върху герба на Мадрид идва от съзвездието Голямата мечка.

Източници: Уикипедия, Българи в Испания, trivago.bg
Статията е подготвена от: Мила

Няма коментари:

Публикуване на коментар