31 март 2012 г.

Мигел де Сервантес

Мигел де Сервантес Сааведра е испански романист, драматург и поет, който получава световна популярност с творчеството си. През 1605 год. излиза първа част на романът му „Дон Кихот”, а втора част е публикувана през 1615 год. Заради своеобразния си стил е сравняван с Омир, Данте и Шекспир.
Сервантес е роден през 1547 г. в гр. Алкала де Енарес в семейство на хирург. Сведенията за първите години на Сервантес са оскъдни. През 1568 год. като студент са отпечатани няколко негови стихотворения, публикувани в Мадрид, по повод смъртта на кралица Елизабет. Три години по-късно той заминава за Рим, където се запознава с италианското ренесансово изкуство, което по-късно оказва влияние върху творчеството му. Започва работа при кардинал Джулио Акуавива. По-късно постъпва на военна служба в Неапол. През 1571 година воюва срещу Османската империя в битката при Лепанто. По време на боя Сервантес получава три огнестрелни рани и остава с почти неподвижна лява ръка. Следващите години прекарва като войник в Неапол, като участва в експедициите до Корфу и Наварино в боевете, при които османците завладяват Тунис и Ла Голета.
През септември 1575 година Сервантес отплава от Неапол за Барселона с галерата „Сол”. На 26 септември, когато корабът доближава каталонския бряг, той е нападнат от алжирски пирати. В боя голяма част от екипажа е избита, а оцелелите, сред които и Сервантес, са пленени и отведени в Алжир. Прекарва следващите пет години като роб, като прави четири неуспешни опита да избяга. През 1580 година е откупен от родителите си с помощта на Тринитарианския орден и се завръща в Мадрид. Престоят на Сервантес в плен е отразен и в произведенията му.
В Испания той се завръща на 33 години.
През 1585 година, той издава романът си ,,Ла Галатя’’, който му донася популярност. Поради липса на средства, постъпва в държавната администрация като доставчик на флота. Заради злоупотреби правителството го вкарва в затвора. Там възниква идеята за историята на мъж, който се мисли за Странстващ рицар, извършващ чудни подвизи.


През 1605 година първата част от неговият роман е издадена под името ,,Изобретателният идалго Дон Кихот от Ла Манча’’. Книгата има невероятен успех. Тя първо е преведена на английски език през 1612 година. Втората част от „Дон Кихот” е публикувана през 1615 и преведена на английски през 1620 година.
Сервантес умира на 23 април 1616 година.
Романът „Дон Кихот” надживява много кратно автора си. Творбата е преведена на 68 езика и се появява в 2300 издания (нарежда се на второ място по разпространение след Библията). Тя става тема и в другите видове изкуства – опера, балет, мюзикъл, изобразително изкуство и други.












На български е преведена Тодор Нейков и Стоян Бакарджиев.






Днес съществуват много адаптации на романа, като основният текст също бива многократно преиздаван. През 2005 година книгата празнува 400-годишнина от създаването си.

Великият Коста Цонев в ролята на Дон Кихот


Паметник на Дон Кихот и Санчо Панса пред Дома на хумора и сатирата в Габрово

Източници: Уикипедия. zapiski.info и др.
Статията е съставена от: Татяна 5 а

Няма коментари:

Публикуване на коментар