25 март 2012 г.

Кралски манастир Санта Мария де Гуадалупе

Манастирът Санта Мария де Гуадалупе е един от най-интересните паметници на културата в Испания. Той е символ на две важни събития от световната история, които се случват през 1492 г. - Реконкистата (завладяване отново) на Иберийския полуостров, извършена от католическите крале, и откритията на Христофор Колумб.
Този манастир е уникална смесица от архитектурни стилове. Златисто каменната фасада се откроява сред назъбени кули.
Манастирът е изключително хранилище на испанската религиозна архитектура. Ето и част от историята му:
През XIII век, до река Гуадалупе е намерена статуята на Черноликата Дева. На мястото на откритието му е бил построен параклис, посветен под името на Дева Мария от Гуадалупе. Той се разраства в манастир през XIV век. Именно около него се полагат основите на селище, което днес е познато на света като Гуадалупе. Разбира се Черноликата Дева се превръща в покровителка на града.
Крал Алфонсо XI, който посетил параклиса, повече от веднъж, се позова на Санта Мария де Гуадалупе в битката на Рио Саладо. Когато печели победата, той приписва това на закрилата на Мадоната.
Манастирът днес е управляван днес от францискански монаси.
Статуята на Девата се намира в богато украсения параклис Камарин, а в съседния параклис Реликарио се съхраняват колекции, използвани по време на процесиите.
През 1993 г. ЮНЕСКО включва манастира в паметниците на световното наследство.



Източници:ispania.patuvane.info, Уикипедия и др.
Статията е подготвена от: Радослава

Няма коментари:

Публикуване на коментар