17 март 2012 г.

СЕВЕРНА ИСПАНИЯ

ГАЛИСИЯ
Тя е автономна част на Испания. Площта и е почти 30000кв.км, а населението около 2797000 души. Нейният главен град е Сантяго де Компостела. Официалните езици там са испански и галисийски и двата от групата на романските езици. Има разнообразен релеф -от ниски заоблени планини до назъбен крайбрежен релеф. Галисийското крайбрежие се характеризира и с множество архипелази, на които могат да се открият различни колонии от птици. В сравнение с останалите региони на страната Галисия запазва в най-значителна степен селскостопанския си облик. Има малки стопанства, чието управление е все още твърде традиционно. Много галисийци се прехранват и с риболов.
В продължение на столетия Галисия е обречена да бъде своеобразен „приют за бедни” на Испания. Бедната земя, слабата реколта и гладът принуждава много от жителите на провинцията да емигрират, предимно в Латинска Америка.
В наши дни мнозина се преселват в крайбрежните градове.

АСТУРИЯ
Автономна област в Испания и се намира в северната част на страната. Това е планински регион. Овиедо е културната и търговската столица на Астурия: в нея се намира и един от университетите в областта.

СТРАНАТА НА БАСКИТЕ
Автономна област в Испания от 1979 г. На север граничи с Франция. В миналото е била позната с имена като Басконгадас или провинция Басконгадас, а днес обединява териториите на провинциите Алава, Гипускоа и Биская.
Населението на областта е 2155546 души.
Столица на страната е гр. Витория, а най-голямият град е Билбао.
На герба на баските са изписани думите Zazpiak Bat) – „Седем за един”, които изразяват тясната връзка на седемте баски провинции.
Страната на баските в наши дни има високо ниво на автономност, със своите собствени правителство, полиция, данъчно дело, език и култура.
В икономическо отношение регионът е много динамичен и богат, минното дело и индустрията са много силно застъпени. Страната на баските е един от най-производителните индустриални региони на Испания.
През 1960 г. възниква движението ЕТА /Еускади Та Аскатасуна – Свобода за страната на баските/, което от тогава води въоръжена борба за независима държава на баските. Въпреки частичната автономия конфликтите продължават. Но само около една пета от баските подкрепят исканията за изцяло независима държава


Музеят Гугенхайм в Билбао излага в залите си колекции на модерното изкуство. Канадско-американският архитект Франк Гери получава работата по проектирането на Guggenheim през 1993 г. и шедьовърът от 24000 кв.м титаниум, е отворен за посетители през 1997 г.

Източници: Уикипедия, Атлас
Статията е създадена от: Полина

Няма коментари:

Публикуване на коментар