9 май 2012 г.

Растителност и животински свят в Сахара

Kато всички пустини и Сахара се отличава с оскъдна растителност и сравнително беден животински свят. Въпреки това не бива да се счита, че Сахара е лишена от растителност. Макар и да е оскъдна растителната покривка, известни са над 500 вида растения. Има многобройни едногодишни и соленолюбиви растения, пръснати сред огромната пустиня. Растенията в пустинята са се приспособили за задържане на влагата, корените са по-дълги от стъблата, а самите стъбла са „резервоари” на вода. Стъблата и листата им са покрити с бодли, власинки и кожеста обвивка, за да изпаряват минимално.

Там, където има вода, има и оазиси. Оазисите приличат на острови на живота, пръснати в океана на пустинята. Растителността в оазисите е етажирана. Високо се издигат стройни финикови палми, високи 14-20 метра. Дългите им перести листа се поклащат от слабия вятър, между тях се показват фурмите. Арабите се отнасят с особено почитание към финиковата палма и могат да я отсекат само в крайна нужда и по повод раждане на син или сватба. Една арабска поговорка гласи: „Главата на палмата трябва да бъде в огъня, краката и във водата”. Финиковата палма може да живее до 200 години. Нейният плод – фурмите са прикрепени с метличево клонче и образуват нещо като грозд, а при узряването обвивката се пуква. Фурмите са основна храна на населението и съставляват значителна част от износа на държавите от пустинята.
Брането на фурми е празник за домакинството, тогава се канят гости да берат и хапват пресни плодове. Освен плодовете използват се и дървото на палмата за постройки и горене, дългите и листа за покриване на колиби и други нужди.
За да даде богата реколта, освен необходимото и слънце и вода палмата изисква и много труд. Материалното състояние на стопанина се определя от броя на финиковите дръвчета, които притежава.


В някои оазиси се отглеждат портокали, лимони, банани и лозя.
От соленолюбивата растителност се срещат растения с извънредно кратък вегетационен период. Те се развиват веднага след падналия дъжд и в необикновено кратко време цъфтят и дават плод, след което отново изсъхват. Срещат се диворастящи дини, велвичия, алое, гъби и други.

Животни на пясък и тръни
Животинският свят в Сахара спада към палеоарктичната зоографска област. Животните са приспособени към условията на пустинния климат и особено към липсата на вода
Животните, които в момента населяват пустинята Сахара са някои от най-старите видове в света. Разбира се, много от тях са преминали през някакво ниво на адаптация, така че да оцелеят в пустинята.
Уникални за пустинята Сахара са антилопи – избивани заради месото и кожата им.
Когато някой казва думата „пустиня”, втората дума, която ни идва на ум е „камила”. За Сахара е характерна едногърбата камила. Тя може да поеме до 100 литра вода за 10 минути, но може да издържа дълго време и без вода. „Корабът” на пустинята – така най-често се наричат камилите. Те са силни и издържливи.
Често мъжете от пустинята правят комплименти на жените си, че са красиви като камили.


Сахара е обитавана от много змии, гущери, скорпиони, паяци; лисица фенек, щрауси и хиени.

1 коментар: