31 март 2012 г.

Футболът в Испания

Решихме, че ще завършим месеца със статия за футбола в Испания, но пък се оказа, че имаме проблем - ние сме в пети клас и все още много-много не разбираме от футбол. Една от нашите консултантки помоли момчетата от футболната паралелка да ни помогнат, но УВИ...
И все пак един батко, макар че не е футболист, ни помогна и ни изпрати статия, за което ние много му благодарим!

Примера Дивисион, също така позната като Ла Лига (La Liga) , е професионалната футболна лига на Испания, основана през 1929 година.
Досега 9 отбора са ставали шампиони в Примера. От петдесетте години на двадесети век Реал Мадрид (30 титли) и ФК Барселона (20 титли) доминират в това първенство. Ла Лига се смята за едно от най-силните първенства в Европа заедно със Серия А и английската Премиършип.
Сегунда е втората дивизия на испанската лига, тя съществува от създанието на испанската футболна лига. Преди се е състояла от различен брой тимове. В началото е имало две групи по 10 отбора всяка една. В днешни дни тя се състои от 22 отбора, като последните 4 изпадат за Сегунда Б. Създава се през сезон 1977-78 и се състои от 4 групи, в които първите 4 от всяка група играят тип play-off да се качат за Сегунда, а последните 4 които се намират от 16 място до 20 изпадат за Терцера Дивизион, като тези от 16 място играят два мача, за да останат в Сегунда Б.
Терцера Дивизион е четвъртото ниво на футбола в Испания. Състои се от 18 групи на регионален принцип. Участват повече от 600 аматьорски футболни клубове.
Най-голямото дерби в Испания е между отборите на Реал Мадрид и ФК Барселона и се нарича Ell Clasico.



Може и да не разбираме много от футбол, но за този голям наш футболист знаем всички...

Източници: wikipedia.org
Статията е съставена от: Йордан 8 кл.

Няма коментари:

Публикуване на коментар