22 февруари 2012 г.

Турция - празници и обичаи

Официални празници са: 1 януари; Курбан Байрам; 23 април (Ден на националната независимост); 19 май (Ден на Ататюрк); 30 август (Ден на победата); 29 октомври (Ден на Републиката, Шекер Байрам.
Турците имат два големи религиозни празника - "Шекер байрам" и "Курбан байрам".
Празникът "Шекер" се подготвя със специални молитви през трите преходни месеца с религиозни названия: Реджеп, Шабан и Рамазан. Рамазан, през който мюсюлманите стават преди изгрев, закусват и до залез слънце не се хранят, и не поемат течности, включително и вода. През последния месец, т.е. Рамазан, се пости. Часът, в който се прекратява постенето, се известява с топовни гърмежи и огньове по минаретата, след което се сяда на трапеза, наречена "Ифтар". На масата "Ифтар" непременно трябва да има вода, сирене и маслини. Последният ден от Рамазан се нарича "Арифе", като за него и започващия на следващия ден тридневен празник "Шекер байрам" се приготвят много ястия. Въздържанието се налага, за да може всеки мюсюлманин да се доближи до състоянието на бедните, гладните и страдащите хора. Рамазан е месец на опрощението, покаянието и милосърдието. Поверието разказва, че през свещения месец Рамазан, Мохамед е получил от Аллах свещените писания на Корана чрез главния ангел Джебраил.

"Курбан байрам" се празнува четири дни. Тези, които нямат дългове и са достатъчно заможни, един ден преди празника принасят курбан - заколват крава, теле, камила и др., като 2/3 от месото задължително се раздава на бедните. Накратко казано, мюсюлманският празник Байрам е повод за преклонение пред Аллах, радост и подобряване на взаимоотношенията между хората.
Турската баня (хамам) се нарича тази процедура на къпане, която е предимно социално преживяване. Традициите при турската баня могат да бъдат проследени назад във времето, когато Тюрките пристигнали в Анатолия, където се сблъскали с традициите на къпане на римляните и византийците. Смесването на всички тези традиции с парна баня (Манчу) комбинирано с римската и византийската култура на къпане се е получила Турската баня (хамам). Имайки предвид огромната важност, която мюсюлманите поставят на чистотата, Турската баня става важен социален център, който се асоциирал с множество церемонии.
Автор: Дани

2 коментара:

  1. Анонимен21.7.12

    на коя дата започва шекер байряма и колко дена е

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен11.8.12

    Започва на 19.08.2012 и е три дни.

    ОтговорИзтриване