29 февруари 2012 г.

Настрадин Ходжа

29 февруари е. Това означава, че нашето виртуално пътешествие в Турция завършва.
Решихме последната статия да бъде за Настрадин Ходжа. Сигурно се сещате защо.



Ако не, ще ви подскажем. Предлагаме ви част от едно интервю на Агенция “Фокус” с Татяна Цанкова, старши научен сътрудник първа степен по етнология, директор на Дома на хумора и сатирата в Габрово.

Фокус: Разкажете нещо повече за Настрадин Ходжа, който е реален герой?
Татяна Цанкова: Спомням си, че 1997 година беше обявена от ЮНЕСКО за година на Настрадин Ходжа и това се случва за първи път – един анекдотичен герой да бъде честван от цялата световна културна общност. Това никак не е случайно. В Сиври хисар, вилает Коня, в Турция е чествана 790–годишнина от рождението му. Насър Еддин е оригиналното му име. Бил е съдия за специални, по–сложни дела и мюдерис – сиреч учител в училището в Кайсери. Основна причина за честването на Настрадин Ходжа е това, че от Гибралтар до Синдзян в Китай той е любим герой за приказки и анекдоти на много народи. За турците той е Настардин Ходжа, за гърците – Анастрадин, за азербаджайнците – Молла Насредин, узбеки, авари, афганистанци – Насредин Ефенди, чеченците го познават като Молла Насард, уйгури и ингуши като Насредин и т.н. и т.н. Когато през ХІV век османските орди навлизат на Балканите и ги покоряват с огън и меч, същите земи обхожда и един странен османец. Той не язди скъп арабски жребец, а най–обикновено магаре. Има ятаган, но никога не си служи с него. Той си служи със силата на смеха и на сатирата. Неговата чалма е килната леко. Той не плаши християните. Той е чужденец, но е весел и сърцето му е отворено, за да чуе унижените, бедните, оскърбените и да ги одобри със своите шеги. Този веселяк се усмихва на българите из Мизия и Тракия, из Македония и Беломорието, кръстосва Беломорието и албанските чукари, гостува на далматинци, на херцеговинци, обикаля кафенетата на Босна и Херцеговина, Шумадия... анекдоти за него разказват дори сицилийци, калабрийци, чак до Виена. Затова образът на Настрадин Ходжа е свеж и привлекателен.

В Укипедия пише: „Настрадин Ходжа е турски хуморист, роден през 1208 г. и е починал през 1284 г.”

За нас е важно, че името на Настрадин Ходжа е свързано с името на Хитър Петър, а и от двамата има какво да научим. Насладете се на ума и мъдростта.

Центърът на земята
Един ден на мегдана си седели една хубава мъжка компания да пият чай и да играят табла пред кафенето. И изведнъж някакъв любопитко запитал:
– Ходжа, а къде е центъра на земята?
Настрадин погладил брадата си и отсякъл:
– Ей там, където е левият заден крак на магарето ми.
Хората се зачудили:
– Но как, откъде знаеш?
А един го попитал:
– Добре де, Ходжа, докажи, че е там!
– Докажи ти, че не е там!– отвърнал Настрадин.


Защо да не може
Веднъж на жената на Настрадин Ходжа й дотрябвал по-голям казан. Попитали съседа – имал, дал им. Хубаво де, но жената като си свършила работата, днес да го върне, утре да го върне.....все забравяла.
Накрая съседката пратила мъжа си да го иска.
Отнесъл го Настрадин Ходжа, но понеже му било малко неудобно, решил да компенсира комшията и сложил вътре едно малко котле.
– А, – учудил се съседа – защо и това котле вътре, бе?
– Ами, докато ти го върна казана и той взе, че роди, затова – казал Ходжа.
Прибрал си съседът казана и котлето без повече коментари.
След време пак му поискали казана. Само че този път така и не му го върнали. По едно време съседът си потърсил казана, а Настрадин Ходжа му рекъл:
– Ами той, казана ти, взе, че умря.
– Ама как така ще умре казана, бе! – развикал се съседът.
– Е, щом може да ражда, защо да не може и да умре?– спокойно отвърнал Настрадин Ходжа.

Източници: Уикипедия, focus-news.net
Статията е създадена от: Стела

Няма коментари:

Публикуване на коментар