14 февруари 2012 г.

Топкапъ Сарай


Топкапъ Сарай или „Дворецът на портите топове” e резиденцията на Османската империя. Намира се между Златния рог и Мраморно море в Истанбул и има великолепна гледка към Босфора. Може да се сравнява с други кралски резиденции като виенския дворец Шьонбрун и френския Версай. Сараят се състои от изящни, а не високи сгради. Интериорът е много интересен, някои вътрешни стени са стъклени или с решетки.
Построен е през 1460 г. от султан Мехмет II (Фатих султан Мехмет) и е служил за резиденция на турските султани и приближените му до средата на XIX в. Фатих построява първо „Чиниената резиденция”, а впоследствие дворецът и го нарича „Сарай-и Джедит” (Нов дворец). Чак през XIX в. дворецът е наречен „Топкапъ”.
Дворецът притежава голяма колекция от порцелан, одежди, оръжия, щитове, брони, османски миниатюри, ръкописи и стенни украшения. Има и колекция от скъпоценни камъни. Тук е и диаманта- Кашъкчъ с форма на круша с 86 карата и е един от най-едрите в света.


Тук е и кинжалът Топкапъ, който е символ на двореца и хазната. В дръжката му има прочутите 4 смарагда. Под най-горния смарагд е скрит часовник.
Дворецът съдържа и стар султански монетен двор.
Днес Топкапъ Сарай служи като музей на султанската ера и е една от най-големите атракции на Истанбул.
Статията е създадена от Ванеса Т.

Няма коментари:

Публикуване на коментар