12 март 2012 г.

Испания - от аграрна страна към модерна индустриална държава

В продължение на дълъг период от време испанската икономика, сравнена с останалите европейски страни, е сред изоставащите. До 1960 г. Испания е чисто аграрна страна. Бързото промишлено развитие и информационните технологии и нарастващото значение на индустриалния дизайн променят остарелите и изоставащи отрасли.
Приемането на Испания в Европейския съюз предизвиква решаваща структурна промяна. Сега Испания вече се нарежда сред страните с модерна икономика.
Страната е богата на полезни изкопаеми, което е важен фактор за развитието й.
Днес около 60% от общата площ на страната се използват за селскостопански цели, при това немалка част от земята не се засява. Испания се превръща в „парник” на Западна Европа, от тук идват първите домати и първите плодове през пролетта.
Испания и в днешни дни е голям производител на ориз, маслини, тютюн.
Най-силно развити промишлени отрасли са машиностроене, автомобилостроене, корабостроене, самолетостроене, автомобилостроене, електротехническа, химическа и текстилна промишленост.
Най-големите автомобилостроителни заводи се намират в Марторел, Виго, Сарагоса, Валенсия, Мадрид, Памплона, Барселона, Валядолид, Паленсия. Самолети се произвеждат в Севиля (два завода), Хетафе (близо до Мадрид) и Кадис, а хеликоптери – в новия завод в Албасете. Най-големите центрове на локомотиво- и вагоностроенето са Лас Матас (до Мадрид), Сан Андрео Комтал (до Барселона), Беасаин и Ирун (в Баския), Сарагоса, Валенсия и други. Там се произвеждат едни от най-бързите влакове в света.

Пристанището в Барселона

Най-старият завод за транспортиране на газ в Испания. Започва да функционира през 1969 година. Последната му реконструкция е направена през 2011 г.

Химически завод за край Марторел

Завод за хеликоптери в Албасете

Източници: Уикипедия, Атлас и Trivago
Статията е подготвена от: Стела

Няма коментари:

Публикуване на коментар