10 март 2012 г.

Канарски острови

Знаме и герб на Канарските острови











Канарските острови - царството на хубавото време, са архипелаг в Атлантическия океан и една от автономните области на Испания. Разположени са на 100 км от брега на Африка и са испанско владение от 1405 г. Площта им е 7273 кв. км. Най-големият и най-населеният остров е Тенерифе. Най-голям град е Лас Палмас де Гран Канария. Канарските острови са изградени от базалт. Климатът там е тропически, а като растителни видове преобладават банани, цитрусови плодове, лозя и тютюн. Най-древните дървесни видове на Канарските острови е драконовото дърво и диви маслинови дръвчета. Важна транзитна база е пристанището на Санта Крус де Тенерифе и Пуерто де Лас Палмас.


Канарските острови са съставени от седем основни (и множество по-малки) острова, както следва:

Ел Йеро е най-западният остров от архипелага, със столица град Балберде(10 558 души). Площта му е 278 кв.км. Това е най-младият от островите (1.2 милиона години, но вулканът е сред най-старите на островите. Ел Йеро е вулканичен остров като останалите, но е изключително красив и зелен. Природата му е уникална и изключително богата. Животинският свят тук е доста ограничен. Срещат се зайци, гущери и много хлебарки с огромни размери. Името на острова идва от езика на корените жители на островите Гуанчи и се е наричал HERO или ECERO.

Ла Гомера е най-слабо населения, едва 22 000 души. Столицата е Сан Себастиян де Ла Гомера. Има вътрешно летище в южният град Сантяго. Това е единственият от Канарските острови, който не е бил и не е вулкан. Островът заема площ от 378 кв. км. и е известен преди всичко с девствената си природа.

Ла Палма е остров, който заедно с El Herro и La Gomera принадлежи към провинция Санта Крус де Тенерифе. Старото име на острова е San Migel De la Palma. През 2002 година островът е обявен за биосферен резерват на ЮНЕСКО.Това е най-зеленият остров от всички в групата. Площта му е 706 кв. км.

Тенерифе е най-големият по площ остров от архипелага на Канарските острови, а също и най-населеният остров в Испания (865 071 души). На територията на остров Тенерифе се намира и най-високият връх в Испания - връх Теиде (3 718 м.). На езика на местните жители – гуанчите, тенерифе означава снежна планина /връх/. Най- голямата атракция на острова е националният парк „ Ел Тайде”. При ясно време от върха на кратера на Тейде, може да се видят всичките острови от групата. Самият вулкан разделя острова на две климатични зони – северната част благодарение на влагата се отличава с изобилна растителност, а южната половина е суха и слънчева. Площта на острова е 2034 кв.км. Тук се намира парламента на автономията Канарски острови.



Гран Канария е вторият най-населен остров от Канарските острови, след Тенерифе. В Гран Канария се намира и най-големият град на Канарските острови, а именно Лас Палмас де Гран Канария (377 203 души). Площта е 1560 кв.км.

Фуертевентура е най-дългият от Канарските острови, а също и един от по-слабо населените (94 386 души). Островът изумява с красивите си пустинни гледки, именно тук са заснети два от епизодите на сагата "Междузвездни войни". Островът се намира само на 90 километра от африканският бряг.



Лансароте е най-източният от Канарските острови с население 132 366 души. На остров Лансароте се намира и националният парк Тиманфая. Площта му е 845 кв. км.

Източници: Укипедия, Атлас и др.
Статията е подготвена от: Стоянчо

Няма коментари:

Публикуване на коментар