20 февруари 2012 г.

Синята джамия (Джамията на султан Ахмед)


Синята Джамия
се намират срещу църквата „Св. София” и близо до султанския дворец Топ Капъ. Джамията е облицована със сини големи плочи, поради което е назована с името „Синята джамия”.
Строителството започва 1609 г. и приключва за 7 години. Синята Джамия е издигната по поръчка на султан Ахмед I. Легендата разказва, че той е заповядал на прочутия архитект Мехмед Ага да започне строеж, като е настоявал това да е грандиозна за онези времена постройка.
В архитектурно отношение Джамията се придържа към традиционния план на ислямската култура. Централният купол е с височина 43 метра. В Джамията има 260 прозореца. Тя е особено внушителна с красивите си куполи, градини и извисените 6 необичайни минарета. И около изграждането на 6-те минарета се носят легенди, според които султан Ахмед I искал минаретата да бъдат направени от злато, за да се демонстрира богатство и власт, а постройката да бъде невероятно красива. На турски злато се произнася „алтън“. Архитектът обаче чул „алтъ“, което значи „шест“. Така били построени 6 минарета, вместо общоприетите 4. На султана това му харесало и не разпоредил да бъдат съборени 2 от минаретата.
В градините на Синята джамия са изградени огромен брой с фонтани, които не са за красота, а за очистване. Преди да влезе вътре човек е длъжен да се измие. Така поне е било разпоредено преди, а някои молещи се го спазват и днес.
Дверите са фина дървена изработка в турски стил.
Стъклописът е от 17 век.
Застлана е с килими и специални постелки.
Автор: Деница

Няма коментари:

Публикуване на коментар