24 февруари 2012 г.

Турски народни танци

Турция е голяма държава на границата между Европа и Близкия изток. Тя се разпростира на три морета и през нея преминават важни търговски пътища. Турция има древна и интересна култура, отразена в разнообразието и на нейните танци. Всеки регион има своя отличителен танцов стил. Едни от най-известните турски танци са: Халай, Зайбек, Виторон или Хорон и Бар.



Халай е турски народен танц , символ на духа и аветентичността на турския народ. Танцът е разпространен в Източен, Югоизточен и Централен Анадол, като в различните области се изпълнява по различен начин – променя се музиката и особеностите на танца. Халай е богат на ритмични елементи и се състои от два или три епизода. Танцува се на фона на музика от барабани и зурни, а в някои региони се включва и кавал. Характерно за този вид танц е, че танцьорите едновременно пеят и танцуват. За халай са характерни всички типични тактове, срещащи се в турската народна музика.


Зейбек е широко разпространен танц в цялата страна, но най-вече в Западен Анадол. Тактът на Зейбек е 9/8 , но темпото може да бъде различно: много бавно, бавно , бързо или много бързо. Танцът може да се изпълнява от един човек, два души или групово под съпровода на традиционните турски инстументи: два тъпана, две зурни и две баглами. Дублирането позволява да звучат две мелодии едновременно. Зейбек има обща характерна форма за изпълнение на танца, но позиционирането на ръцете и тялото се различават в различните региони. Бавният зейбек (Agir) започва с въведение в свободен стил, където танцьорите се движат свободно, преди да започнат да танцуват в ритъма на мелодията. Много бързият Зейбек е характерен за Бурдур-Фетие и го наричат Теке (Кози) танц. Характерно за него е използването на инструмента тръстика.



Турският танц Веторон или Хорон е типичен фолклорен танц на за региона на Черноморското крайбрежие и вътрешните региони около него. Той олицетворява изцяло темперамента на населението живеещо в тези региони. Ритъмът на Хорон е коренно различен от останалите турски народни танци. Той е групов танц в размер 7/16 във вид на кръг, наподобяващ българското хоро. Музиката е много бърза и се играе на фона на инструмента кеменче, тъй като е много трудно да се играе на друг инструмент. В някои региони се танцува под звуците на тъпан и зурна или гайда. Характерно за танца веторон са бързите движения на раменете и горната част на тялото подобно на риба цаца (турски: Hamsi), намираща се масово в Черно море.

Бар е форма на народни танци от Източна Турция. Те се изпълняват от групи на открито, рамо до рамо, ръка, рамо и ръка в ръка. Мъжките и женските движения се различават едни от други. Танцува се под съпровода на давул, зурна и кларинет.
Източници: Уикипедия,/muzikdinle-portalturkey.blogspot.com/,/zeleka.com/

Статията е създадена от: Мила

Няма коментари:

Публикуване на коментар