23 февруари 2012 г.

Традиционна турска кухня

Турската кухня се отличава с богато разнообразие от десерти, но начело стои баклавата (baklava). Тя представлява много сладки кори с орехова плънка, обилно напоени със сироп, поръсена с настърган шам-фъстък. Турският локум, турският кадаиф – смес от орехи и зърнени култури в мед; турската халва и турският марципан също са известни в цял свят с уникалния си вкус.
Баклавата в миналото е била истински деликатес. Процеса на приготвяне е доста скъп и трудоемък поради факта, че в сладкиша има скъп мед и ядки. Даже самите турци имат такава поговорка, която гласи: "Не съм достатъчно богат, за да ям баклава всеки ден".




Локумът е изобретение на гениалния сладкар Бекир Ефенди през XVIII век. Търговската му рецепта била толкова добра, че пред къщата му се тълпели хора, за да опитат това кулинарно чудо. Когато локумът завладява Европа през XIX век, той става известен под името „Турско наслаждение”. Днес, сладкарите са обогатили вкуса му с добавяне на шам-фъстъци, бадеми, орехи, сушени плодове, мед и шоколад.





Най - популярното месно ястие в турската кухня е кебапът. Той представлява агнешко или пилешко месо, приготвено на шиш (подобен на меч) по различни начини. Съгласно легендата, турските войници, когато били извън къщи, пекли месото на собствените си мечове и оттам идва и начинът за приготвянето на кебапа. Има много видове турски кебап, най - популярните от които са “дюнер кебап”, “адана кебап”, “урфа кебап”.




Kahve, традиционно турско кафе, се запарва в специални джезвета, смляното кафе се бърка заедно със захарта. Когато то е достатъчно силно, се изсипва в миниатюрни чашки без дръжки. Кафето се сервира по три начина: sekrali (много сладко), orte (минимум захар) и sade (горчиво).
Въпреки голямата популярност на кафето, напитка номер едно е чаят. Казват даже, че когато турчинът не е зает с нищо – ще отиде да пие чай. Запарват го 10 минути. След това в силно запарения чай се долива гореща вода и силно се подслажда. Чаят се сервира в малки чаши под формата на лале.
Статията е създадена от: Дани

2 коментара:

  1. Какво ще кажете за кадаифа? Супер е!!!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря ви за тази рецепта, от скоро започнах да чета доста книги , където в интродукцията пише, че е от кухнята на турските и балканските евреи и е особено предпочитано от тях с гарнитура от ориз или с кисело мляко и арабски питки, няколко пъти съм опитвала арабски питки и доста са ми харесали, направо само с тях може да си се наядеш или поне аз.Рецептите са страхотни и всичките аромати които идват от една турска кухня са уникални.Баклавата е нещо което е като запазена марка за страната.Снимките са супер.А кебапът е задължителното ястие,което трябва да се опита там.

    ОтговорИзтриване