17 февруари 2012 г.

Троя

Троя (Troy) е древен и легендарен град, за който се говори в поемата „Илиада” на Омир. Днес Троя е забележителност, разположена до брега на сегашната провинция Чанаккале в Северозападна Турция. Този исторически паметник е вписан в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство.
През 1870г. Хайнрих Шлиман започва археологически разкопки в областта. Намерени са останки на града от различни епохи. Така до нас стигат останки от град Троя през вековете. Смята се, че е имало 9 града Троя. Първият град е основан през III в.пр.Хр.

А ето какво разказват легендите за Троя VII – тогава градът е център на епичните събития в Троянската война, отразена в Омировата „Илиада”.
В онези дни хората използвали стени около града си, за да им помагат в защита на селището.
Стените около Троя били много високи и много здрави. Според легендата за Троянския кон десет дълги години гърците се опитвали да нахлуят в Троя много пъти, но не успявали. Година след година те водели изтощителни битки.
Един ден Одисей предложил хитра идея - „Нека да се преструваме, че отплаваме. Ще оставим подарък за Троя, подарък, с който да обявим края на войната, дървен кон, с 30 мъже, скрити във вътрешността. През нощта, тези хора могат да се промъкнат и да отворят вратата на Троя!”
Гърците приели идеята за превъзходна. Когато конят бил готов, гърците го оставили в близост до портите на Троя и се престорили, че заминават.
Троянците изтикали коня вътре в града си и затворили портите.
Същата вечер, докато жителите на Троя спели дълбоко, изтощени от своите тържества, 30 гръцките мъже, скрити във вътрешността на дървения кон, излезли и отворили вратите на Троя за гръцката армия .
Това бил краят на Троя.

Науката все още спори дали всичко това е истина, но в това е и очарованието на легендите.
Автор: Момчил

Няма коментари:

Публикуване на коментар