23 февруари 2012 г.

Турска музика

Популярната от древността до наши дни турска музика арабеск е повлияна от арабската популярна музика и народния ислям. Характерните за арабеска теми са теми за любовта, предателството и нечестността в живота.
Със своята тематика арабеската е много по-близка до гръцките рембетика от 20-те години, отколкото до традициите на анадолските ашък. Текстовете на ашък отстояват определени искания, докато, думите в арабеската са изтъкани от отчаяние, примирение и копнеж за бягство. В началото тази нова музика шокира застъпниците на старата градска култура; тя бива окачествена като реакционна, понеже е лишена от структурната прецизност и хармоничност за турската класическа и народна музика.
Най-известните изпълнители са Ибрахим Татлъсес, Орхан Генджебай и Махсун Кармазъгюл.
Днес най-слушана музика в заведения, таверни, ТВ канали и радиа е турската разновидност поптюрк. Авторитетът на тази сфера без съмнение е Сезен Аксу, която не само пее, но и пише стихове за други изпълнители. В началото поптюркът излиза на улицата, за да заплени народните маси благодарение на Таркан и Мустафа Сандал. И двамата не пропускат да вмъкнат в изпълненията си звуците на лютнята и дарбуката с цел да напомнят за ориенталските си пристрастия.
В музиката, може би повече от която и да е друга турска артистична форма, съществува разделение между елита и популярните жанрове. Културният елит на Турция набляга на западната класическа музика и от части на традиционната османска дворцова музика.
Източници: Уикипедия, /muzikdinle-portalturkey.blogspot.com/
Статията е изготвена от: Стоянчо



Няма коментари:

Публикуване на коментар