29 февруари 2012 г.

Църквата „Света София”

Църквата „Света София” в Истанбул, Турция е превърната днес в музей. Тя е служила дълго време за християнска катедрала, а по-късно за една от главните джамии на Константинопол. След превземането на града от кръстоносците през 1204 г. е катедрала на константинополските латински патриарси до тяхното прогонване от Константинопол през 1261 г. След падането на Константинопол под османска власт през 1453 г. „Света София” е превърната в джамия.
Църквата е построена през 360 г., разрушавана е два пъти. Като съвременна сграда е изградена през 532-537 г. при император Юстиниан l. Впечатляващо инженерно постижение за времето си, „Света София” в продължение на хилядолетие, до построяването на Севилската катедрала през 1520 г., е най-голямата църква в света. Смятана е за най-яркият образец на византийската архитектура. В основата на купола има 40 прозореца. От османския период са съхранени - олтара, трон на султана, 2 огромни свещника и съдове, в които се съхранява светена вода.



Въпреки че обикновено е наричана просто „Света София”, църквата не е посветена на римската мъченица София. Божествената страна на Исус Христос е изразена и в един от иконостасите на Светата Троица. По тази причина храмовият празник на църквата е 25 декември, годишнината от въплъщението на Премъдростта Божия в тялото на Христос.
Източници: Уикипедия, www.kontinenti.com
Статията е създадена от: Гергана

Няма коментари:

Публикуване на коментар