28 февруари 2012 г.

Турски художници

Несе Ердок е родена в Истанбул през 1940 г.
През 1959 – 1963 г. тя учи живопис при Нешет Гюнал в Държавната академия за изящни изкуства в Истанбул. През 1965-1966 г. Ердок учи испански език и литература, както и историята на Испанската цивилизация и изкуство в Мадрид. През 1967- 1972 г. е изпратена във Франция от Министерството на образованието да се обучава, за да се присъедини към факултета на Държавната академия за изящни изкуства. Ердок учи живопис, стенопис и стъклопис при проф. Минди и проф. Матей де Етанг.
През 1974 г. е нейната първа подробна изложба в Истанбул.
През 1981г. тя получава титлата „професор”.



Съвременната фигуративна художничка е известна с изкривените фигури и големи крака и ръце.



Севил Сойер е родена през 1950 година в Турция и се дипломира през 1979 в „Мимар Синан” - университет по изящни изкуства в Турция. През 1993 г. работи с Онай Созер по манифеста на „Интер-дисциплинарното изкуство” и през 1994 година участва в Интердисциплинарна арт изложба с още 40 турски художници.
В края на 1999 г. заминава за Мичиган, САЩ.
Тя продължава своята художествена работа във Финландския университет със скулптура.
През 2004 г. художничката основава арт галерия и работи с местни артисти.
Севил Сойер е член на ЮНЕСКО от 2003г.


Техниката на Сойер е с масло и акрил.



Бедри Байкам е роден в Анкара през 1957 г. Започва да рисува едва 2-годишен. До 6-годишна възраст има самостоятелни изложби в Берн, Женева, Ню Йорк, Вашингтон,
Рим, Стокхолм, Лондон. По тази причина го наричат „детето – чудо”.
От 1975 до 1980 година учи бизнес администрация в Сорбоната, а заедно с това и актьорско майсторство.
През 1980 г. заминава за САЩ, където живее седем години. Учи живопис и филмова режисура в Калифорнийския колеж по изкуствата. Прави изложби в Сан Франциско, Ню Йорк, Лондон и Париж. Там се изявява активно като графити артист.
През 1987 г. Бедри Байкам се връща в Турция. Живее в Истанбул и излага творбите си по цял свят. Има 110 самостоятелни изложби и много участия в групови експозиции.
В Турция се счита за един от пионерите на неоекспресионизма и на мултимедийното изкуство с политически характер. Творбите му често са смесица от живопис и колаж, в които присъства и фотографията. В наши дни излага 4D творби, за създаването на които използва и възможностите на компютъра. Алюзии с картички и билбордове, типични за поп арта, традициите в родината му, графити културата и собствените му фантазии се смесват в тези автентични творби, които представят един по-различен и непознат у нас съвременен автор.
Той е един от основателите на Международната асоциация на турските художници към ЮНЕСКО.
Снима късометражни филми, много от които засягат и социални и политически проблеми.
Пише и книги, издал е повече от 20.


Източници: Уикипедия, www.urban-mag.com
Автор: Радослава

Няма коментари:

Публикуване на коментар