4 февруари 2012 г.

Турция - стопанско развитие

Турция е бързо развиваща се държава. Това се дължи на природните й богатства, на човешките ресурси /работна ръка и пазари/, чуждестранните инвестиции и др. Развити са металургията, машиностроенето – автомобили, локомотиви, кораби, военни самолети, трактори, електрониката; хранителната и леката промишленост. Традициите са в основата на текстилната промишленост, производството на килими и кожени изделия, както и хранително- вкусовата промишленост.
В земеделието важно място заема растениевъдството. Отглеждат се пшеница, ечемик, памук, тютюн, грозде, цитрусови култури, а по производство на лешници заема първо място в света.
Животновъдството е свързано с отглеждането на овце, кози, говеда и коне.
Риболовът е важен отрасъл.
Изградена е добра транспортна мрежа от шосета и жп линии. Големи пристанища са: Мерсин, Измир, Измит, Искендерун, Самсун. В страната има и няколко международни летища: Истанбул, Анкара, Измир, Адана, Анталия.

Най-голямо и важно международно пристанище е Истанбул, част от което се вижда на фотоса.
Важно значение има търговията. Страната изнася машини, съоръжения, изделия на леката и хранително-вкусовата промишленост, а внася нефт, хранителни продукти и др.
В Турция бързо се развива туризмът, особено по средиземноморското крайбрежие. Тук са курортите Анталия, Мармарис, Бодрум, Кушадасъ и др. Благоприятните климатични условия, природните и културните забележителности, доброто обсужване са привлекателни за туристи от много страни.

* Автор: Виктор
* Източници: Уикипедия

1 коментар:

  1. Съвсем нормално е в земеделието да е на челно място и да заема важно заема растениевъдството. Отглеждат се пшеница, ечемик, памук, тютюн, грозде, цитрусови култури, а по производство на лешници заема първо място в света.Животновъдството е свързано с отглеждането на овце, кози, говеда и коне.Риболовът е важен отрасъл.Както и вие пишете. Много се радвам че ни пишете и се надявам и за в бъдеще да е така.От тук винаги научавам по нещо ново, което е от полза тъй като доста пътувам.

    ОтговорИзтриване