7 юни 2012 г.

Вомбат (Wombat)

Аз съм Стоян. Впечатлен съм от Вомбата - твърде странно животно.


Вомбатът (лат. Vombatidae) е двуутробно, тревоядно животно. Обикновеният вомбат има набито тяло разположено близо до земята. Възрастните са с дължина на тялото 80 - 130 cm и тежат между 17 и 40 кг. Видът е разпространен от южните планински части на Куинсланд до югоизточната част на континентална Австралия. Разпространен е и на остров Тасмания, съседните острови и островите от Басовия пролив. Континенталният подвид е по-едър от островните. Тялото му е компактно, но лапите са много силни. Той е голям копач. Със силните си предни лапи прокопава тунели, достигащи до 3.5 метра дълбочина и до 20 метра дължина.



Вомбатът обикновено е активен през нощта, но се среща сутрин и вечер преди да се стъмни. При нападение срещу него, той се обръща обратно и задната му част се явява, като защитен щит. Може да бяга много бързо и скоростта му достига до 42 км/ч. По-едрите вомбати приличат на малки прасенца. Всеки обитава определен ареал, където се храни и размножава.
Обикновеният вомбат дава поколение на всеки две години. Нормално отглежда по едно малко. Бременността продължава 20 - 30 дни, а след това малкото остава в торбата около 6 месеца.


Когато напуснат торбата малките са с тегло 3,5 - 6,5 kg. Отбиването става на около 12 - 15 месечна възраст, а на 18 месеца стават независими от майката. Представителите предпочитат да се хранят с трева, корени и кора.
Вомбатът е защитен вид! По последни данни - в момента има само 110 живи вомбата, които са в резерват в щат Куинсланд, Австралия.



Източници: wikipedia

1 коментар:

  1. Анонимен7.6.12

    Тази гадинка е голям симпатяга. Много ме кефи :)

    ОтговорИзтриване