8 юни 2012 г.

Австралийска медуза

Аз съм Полина и ще ви разкажа за едно красиво, но опасно същество.


Австралийската медуза обитава тропичните океани около северна Австралия. В зависимост от местообитанието си тя е известна като Морска оса, а в Нова Зеландия като Синята бутилка, заради своя цвят и форма, когато е изхвърлена от морето на плажа. На други места – като Австралийска кубическа медуза.


Австралийската медуза е силно отровно морско същество, което живее в австралийските води. Медузата има отрова , съдържаща се в пипалата , които когато са в контакт с човека, могат да спрат сърдечно-дихателните функции за по-малко от три минути. Тя е отговорна за повече смъртни случаи в Австралия от змиите, акулите и крокодилите в солена вода.
Тя притежава 60 пипала с дължина 1,5 метра. Върху всяко от пипалата са разположени по 5000 жилещи клетки и достатъчно отрова да убие 60 човека. Нервната система на австралийската медуза е по-развита от тази на много други медузи. За отбелязване е, че разполагат с нервен пръстен около основата на шапката, която координира техните пулсиращи движения. Австралийските медузи са уникални в притежание на истински очи, пълни с ретината, роговицата и лещи. Тя има двадесет и четири очи. Разположени са около главата като пръстен.
Австралийската кубическа медуза е носител на много лоша репутация сред своите родственици. И всичко това благодарение на гигантските и размери и смъртоносно ухапване. Отровата на едно от нейните 60 пипала, е достатъчна в рамките на три минути да порази смъртоносно човек, което я прави най-опасната медуза в света. Тя ухапва по-бързо, отколкото всяка змия, паяк или отровни насекоми, живеещи на планетата Земя. Отровата и е толкова силна и болезнена, че много хора, ухапани от нея, умират от сърдечен удар, дори преди да излязат от водата на брега. Дължината на това морско чудовище може да достигне пет метра. Единственият, който спокойно може да ловува кубически медузи, е морската костенурка. Тя има имунитет към отровата й.
Синята бутилка се храни с дребни риби и други дребни океански създания. Тя хваща плячката си с пипалата си, като се изпуска отрова. По този начин парализира плячката си, преди да я консумира. Ако пипалото се постави под микроскоп, ще се види, че то прилича на дълъг низ от бодливи куки, което обяснява способността му да придържа.



Източник: australianfauna.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар