11 юни 2012 г.

Тасманийски дявол

Аз съм Дани и ще ви разкажа за едно животно, което рядко си затваря устата, защото ако не яде и крещи, само крещи.

Тасманийският дявол (Sarcophilus laniarius) е хищно торбесто животно от разред Двуутробни Бозайници. Козината му е черна с тук там бели петна. Има силни челюсти, с които лесно троши кости, а и не само кости.




Тасманийският дявол е най-голямото двуутробно животно-хищник. Преди време тези животни са обитавали цяла Австралия, но сега ги има само на остров Тасмания. Предполага се, че са изместени от районите си от дивото куче Динго. Териториите, които обитават тасманийските дяволи са по целия остров и предпочитат гористи местности. Живеят предимно в населени места, близо до горските граници. Приличат на средно голямо куче, а ходилата им са подобни на кучешкия вид. Те тичат с около 13 км/ч и могат дълго време да поддържат темпо. Ловуват през нощта и правят бърлоги през деня. Името им идва от тяхното крещене, докато се хранят. То е проглушително и през нощта доста страховито.
Тези животни се хранят предимно с мърша, която намират. Това е полезно за хората, защото разчистват гниещи трупове. Също така могат да ловуват птици, влечуги и други малки животинки. Когато храната е оскъдна, тасманийските дяволи си имат таен запас с енергия, която се складира под формата на мазнина в опашката и могат да карат дни без храна.
Размножаването е през март месец. Женската ражда след няколко седмици към 2-4 малки като бременността е приблизително 21 дни. След като се родят, новородените се настаняват в джобчето на майка си и сучат мляко от там. Малките престояват 16 седмици и след като станат прекалено големи, за да се поберат, майката ги спира от млякото и ги мести в гнездо. Там малките стоят още 16 седмици. Когато минат около 40 седмици, тасманийчетата остават сами и майката ги оставя в гнездото.
Тасманийският дявол е класифициран като почти застрашен вид.





Няма коментари:

Публикуване на коментар