15 юни 2012 г.

Австралийски маскиран бухал

Аз съм Таня и ще ви разкажа за един много интересен вид бухали.


Маскираният бухал има три основни цвята на оперение: светъл, сив и тъмно кафяво. Оперението му се слива с околната среда. Лицевата част се прелива от кафяво към бяло, оградена е с по-тъмна окръжност около очите. Горните части са от черно-кафяво до сиво-бели и са оцветени с сиво и бяло. Бухалите са червеникавокафяви до бели, оцветени с тъмно кафяво. Женските са подобни в оперението си, но са значително по-големи и като цяло по-тъмни от мъжките. Младите маскирани бухали са бели до кремав цвят. След първата година, те много приличат на възрастните, но могат да са с по-тъмни ивици.
Тасманийските птици са по-големи от тези на континента. Този вид е най-големият бухал и вторият по големина от нощните птици в Австралия след голямата нощна сова.
Маскираният бухал е широко разпространен по бреговата ивица около по-голямата част от континенталната част на Австралия и Тасмания.
Бухалите се хранят се предимно с малки бозайници, като: гризачи, зайци, влечуги, птици и насекоми. Ловува предимно в ранните часове на нощта. Птиците дебнат в ниските части на дърветата за плячка, която веднъж открита, бива мигновено уловена.
Маскираните бухали се размножават само, когато условията са благоприятни и храната е в изобилие. Гнездото е разположено дълбоко в хралупа, която е облицована с пръст, пясък или мека дървесна сърцевина. Яйцата се мътят единствено от женската, докато мъжкият осигурява храната. Младите птици остават в близост до гнездото и се хранят от майката още един месец, след като се научат да летят.
Маскираният бухал е в списъка на застрашените видове в Тасмания и Австралия. Той е включен във Федералния план за защита на австралийските птици от 2000-та година. Причините за намаляване на популацията са: намаляването на дребни бозайници, конкуриране с други нощни грабливи птици, спад в наличността на места за гнездене, горски пожари, разчистване на земята в горските райони за земеделска земя и замърсяването на околната среда.



Източник: avianweb.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар