10 юни 2012 г.

Молох (Бодлив дявол)

Аз съм Илина. Ще разкажа за един от странните обитатели на Австралия – Бодливия дявол.


Молохът, известен още като Бодлив дявол, е дребно влечуго от разред Люспести. Живее в шубраци и пустини в Централна Австралия. Разпространението му се свързва най- вече с наличието на пясъчна, глинена почва.
Тялото му е покрито изцяло с големи, твърди шипове. На цвят са кафяви и жълто-кафяви (при високи температури са светли, а при ниски – тъмни). Въпреки че изглежда наистина страховито, в действителност животинчето е безобидно и не е отровно. С бодлите си, които изглеждат като повехнали листа, този гущер може да се прикрива и предпазва от врагове.


Той се прехранва предимно с мравки и термити, като на едно хранене може да изяде от 1000 до 3000 насекоми. Освен това Бодливият дявол пие вода по много особен начин – неговата пропускаща вода кожа функционира като гъба. През каналчетата и браздите в кожата му е прокарана капилярна система, която всъщност е система от фини тръбички, които доставят течности в организма на гущера. По този начин например течността е достатъчна даже когато е стъпил само с единия крак във водата. Водата се ,,изпомпва” в устата му дори и вертикално! Снася от 3-10 яйца през септември-декември в дупка на около 30см под земята, които се излюпват след 3-4 месеца.



Източници: Енциклопедия

Няма коментари:

Публикуване на коментар