24 май 2012 г.

Ние сме наследниците на Кирил и Методий

Днес е един свят ден! Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост, нашият ден! И ние сме тук! Ние сме наследниците на Кирил и Методий, на Наум и Климент, на Паисий и Софроний, на хилядите знайни и незнайни радетели на българското слово. И каквото имаме да кажем, ще го кажем с думите на Иван Вазов:

Обичам те, българска реч,
звук сладък, най-мил в звуковете,
ту арфа звънлива, ту меч
на майстор художник в ръцете.

Обичам те, роден язик,
ту гъвкав, ту твърд, като камен
елмазен, жив израз и клик
на мисъл, на блян, на дух пламен...

Сега сме тук, в нашето училище, в нашия град, в нашата България. И няма нищо страшно, ако един ден отидем някъде по света - светът е за хората! Важното е, че ние ще си останем българи, ние ще си говорим на нашия език, както това е било през вековете...






Някои използваха времето до започване на тържеството да поразгледат новите трофеи, донесени от спортисти и участници в други състезания.

Постепенно дворът започна да се изпълва с деца и родители, баби, дядовци и бъдещи ученици, които засега бяха още в бебешки колички или в ръцете на татковците си.


Най-много се вълнуваха децата от първи клас, които днес ще получат своите първи свидетелства. И учителките им, естествено!


Бяха прочетени поздравителните адреси до колектива ни, а после г-жа Илица Петрова, директор на училище "Васил Левски", поздрави със светлия празник учениците, учителите, родителите и всички гости на празника.





След литературно-музикалната програма г-жа Илица Петрова връчи грамоти и похвални листове на ученици от I до IV клас, които със своите знания и умения, със спортните си постижения и талант са допринесли през годината за утвърждаване на престижа и името на ОУ "Васил Левски" - Ловеч.
След тържеството ученици, учители и родители се отправиха към центъра на града, за да вземат участие в тържественото общинско шествие, посветено на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.





Няма коментари:

Публикуване на коментар