24 април 2012 г.

НЮ ЙОРК - СВЕТОВНА СТОЛИЦА

Ню Йорк е истински конгломерат от народи- над 8000000 жители, които общуват помежду си на английски език. В различните етнически общности се говорят повече от 80 езика. Остров Манхатън в началото е обитаван от индианци от племето Алгонкин. По- късно е колонизиран от холандците и извоюван от англичаните. Днес той е домакин на всички етноси и култури. Тук Индия, Хаити и Китай „се намират” на разстояние от няколко алеи една от друга.
Ню Йорк е въплъщение на американската мечта, смята се за център на света, символ на свободата и на неограничените възможности.
В света не съществува друг град, който в продължение на няколко века да е свързан с толкова мечти, стремежи и надежди. Статуята на Свободата поздравява с „Добре дошли” десетки милиони емигранти, които пристигат в града по вода. Затова не е страшно, че в Ню Йорк се срещат всички култури на света и хора от всички народности.
Купен от американските индианци за около 60 гулдена, днес Ню Йорк е градът на доларите, на триумфа на капитала и на извисяващите се в небето небостъргачи.
В областта на културата Ню Йорк заема първо място в света. Също така е на първо място и в търговията с произведения на изкуството, като в града се намират музеи от световна величина /Музеят Гугенхайм, Музеят на съвременното изкуство, Столичният музей на изкуството/. Градът е и световен център на развлекателната и музикалната индустрия. Не една музикална кариера е започнала на Бродуей или в Манхатън. Джазът, дошъл от южните области на Съединените щати, е признат в световен мащаб тук. Ню Йорк е цял свят в един- единствен град.
ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНО:
Ню Йорк изглежда като шахматна дъска, съставена от 12 булеварда /авенюта/ в посока север- юг, пресечени от стотици улици в посока изток- запад. Градът се разделя на две от пето авеню и от Централния парк.
Отличителна черта на града са жълтите таксита. Само в Манхатън те са около 11000.
В течение на много години двете кули на Световния търговски център са най- високите сгради в света. На 11 септември 2001 година, в резултат на терористична атака /срещу кулите са насочени пътнически самолети /, двете сгради се срутват. Всяка от сградите е била с по над 110 етажа и височина 411м. Загиват 2750 души.
Остров Манхатън /с площ от няколко десетки квадратни километра/, разположен на мястото, където се вливат една в друга реките Хъдсън и Ийст ривър, е главният квартал на Ню Йорк. На острова се отделя внимание още от появяването на града. Тук господстват небостъргачите, гъстотата на улиците е много голяма и единственият зелен участък е Сентръл парк.
Ню Йорк е порталът на новия свят. Той е най- големият град на територията на Съединените щати и е разположен на два острова- Манхатън и Лонг Айлънд. Има обща площ от 787 кв. км., от които една- пета представляват зелени площи. Населението наброява 8,1 мил. Жители /в зоната на метрополиса – 22,5 мил./. Гъстотата на населението е 17000 жит./кв.км.
През 1614 година холандците полагат основите на търговски пункт в Манхатън. С развитие на околностите му, през 1625 година му дават названието Ню Амстердам. През 1664 година англичаните завоюват Ню Амстердам и колонията Ню Нидърланд, която назовават Ню Йорк, в чест на принца на Йорк. В съответствие на Декларацията за независимост Ню Йорк е първата столица на конфедерацията на американските щати. В края на XVIII век започва реализирането на плана за създаване на градска улична мрежа, основно в Манхатън. Именно затова днес не можем да възприемем Ню Йорк без Манхатън. В момента Манхатън има четири зони – Ъптаун /жилищни сгради/, Харлем /кварталът на цветнокожите/, Мидтаун /междинният град/, Даунтаун /търговски център/.




Източник: сп."Атлас"

Няма коментари:

Публикуване на коментар