26 април 2012 г.

НИАГАРА - МЕЖДУ ДВЕ СТРАНИ

Ниагарският водопад се намира между езерата Онтарио и Ери. Така наречената „Подкова” е най- често посещаваното място в Северна Америка. Водопадът е предпочитано място за млади и стари от цял свят. Той носи на САЩ и Канада огромни приходи от туризъм. Тук се намира и най- голямата водноелектрическа централа в Северна Америка.



ИНТЕРЕСНИ ФАКТИ
1. Названието „Ниагара” идва от езика на американските индианци – „Ни - а ка - ра”, което означава „грохот от вода”.
2. Смелчаците, които се решават да скочат във водопада в дървено буре , се наричат от американците „смелите дяволи”.
3. През 1953 година на Ниагарския водопад е сниман известният филм на режисьора Хенри Хатауей „Ниагара”, главната роля се изпълнява от Мерилин Монро.
4. Откривателят на Канада Жак Картие е първият бял човек, който е имал възможност да се възхити на това световно чудо – Ниагарския водопад.

Регионът на Големите езера е най- обширната площ в континенталната част на света. В началото тук живеят американски индианци, а от 1806 година белите заселници започват да колонизират областта. През 1812 година жителите от американска страна започват да колонизират и другия бряг. Вследствие на това избухва война, основна причина за която е икономическото значение на този регион. Канада /по това време част от колониалната империя на Великобритания/ оказва голяма съпротива. След няколко серии от преговори се възстановява предвоенното положение.
През 1950 година САЩ и Канада подписват споразумение относно Ниагарския водопад. И двете страни построяват гигантски водни централи, електричеството от които задоволява напълно нуждите на региона около Големите езера. В споразумението е уточнен минималният воден дебит, който се насочва към река Ниагара /в туристическия сезон – над 2800куб. м./сек., а в останалите периоди на годината – 1400 куб.м./сек./, за да се гарантира максимална атракция за туристите. Почти целият регион живее само от туризма. Всяка година идват повече от 12 милиона посетители, за да се възхищават на това чудо на природата и да видят водите на „Подковата”
Ниагарският водопад е естествена граница между Съединените американски щати и Канада. Това чудо на природата, едно от най- известните места на планетата, е покорено от човека.

СТАТИСТИКА
Височина: 51м /Американски водопад/, 49м /Подковата/
Ширина: 300 и съответно 800м
Дебит: 11000 куб.м./сек.
Площ на езерата: Ери - 25,7 кв.км., Онтарио - 19,5 кв.км.
Дълбочина на езерата: Ери - 64м, Онтарио - 236м
Надморска височина: Ери - 174м, Онтарио - 75м
Дължина на река Ниагара - 56 км
Ниагарският водопад се намира на едноименната река. Появявя се през последния ледников период. Учените не са сигурни дали това става преди 9000 или 10000 години. Дебитът на водата е 11000 куб.м./сек.. По река Ниагара, на границата между САЩ и Канада, се намира Козият остров, който разделя водопада на две. Височината на водопада е 51 м и е с два метра по-голяма от височината от канадска страна, наречен „Подковата”. На канадска територия тече почти 90% от дебита на водата във водопада. Поради постоянната ерозия прагът на водопада се отдръпва на запад с 1,5 м на година. От река Ниагара водата се с дължина 11 км и дълбочина 100 м.
Падането на водата, което образува водни облаци, е очарователно. През 1885 година американците създават национален парк, но въпреки всички усилия екологичното замърсяване не може да бъде избегнато.
Ниагарският водопад не е само граница между двете държави. И американците и канадците са основали градове с едно и също име- Ниагарски водопад. Всеки от тези два едноименни града има по 70000 жители, като единият се намира в Канада, а другият – в щата Ню Йорк. Помежду си са свързани с мост над река Ниагара, който се нарича „Небесна дъга”.

НАКРАТКО
Опити за преплаване на Ниагарския водопад:
През 1829г-, Сам Пач оцелява след преплаване.
През 1901г.: Ани Едсън Тейлър /с дървен сал/ оцелява
През 1911г.: Боби Лийч /метален сал/ шест месеца в болница оцелява
През 1928 г.: Жан Лусиер от Квебек /с три метални тръби обвити с каучук/ оцелява
През 1930 г. Гъркът Георгиос Статакис /в буре от метал и дърво/ загива
През 1951 г.: Уилиам Ред Хил /в сандък с 13 отвора за дишане/ загива
През 1952 г. : Натан Бой /в същия сандък / оцелява.

Няма коментари:

Публикуване на коментар