30 април 2012 г.

БостънБостън се счита за един от най-старите градове в Съединените американски щати. Останал завинаги в историята на страната като лоно на на американската революция, Бостън днес е столицата и най-голямото населено място на щата Масачузетс. Съвременното лице на Бостън като модерен и оживен център се дължи най-вече на факта, че той е световноизвестен студентски център. Освен това Бостън е невероятно красив град благодарение на своята архитектура, съставена от исторически тухлени сгради, датиращи от 19 век. Културното лице на Бостън е оформено от множеството галерии и най-разнообразни експозиции и изложби, които могат да се разгледат в тях, а също така Бостън има и вековни традиции в театралното изкуство.
Навярно заради спецификите на архитектурата Бостън се счита за американския град с най-европейско излъчване, което е резултат от смесения дух на двете култури. Географски Бостън се намира на източното крайбрежие на САЩ. Цялата агломерация е разположена на площ от 232 кв. километра, като в нея живеят повече от 6 000 000 души. Заедно с хората, които населяват предградията, общият брой на жителите само на Бостън достига до около 4 500 000 души. Гъстотата на населението е 4 815 човека на квадратен километър.
Историята на Бостън започва през 1630 година, като първоначалното селище е основано от заселници – пуритани. В следващия век Бостън е един от основните елементи по време на борбата за независимост на САЩ. Множество решаващи хода на историята битки са се провели в земите на Бостън, когато тук се сражават армиите на заселниците и тези на английската кралицата. В пристанището на Бостън се разиграва т. нар. Бостънско чаено парти. Така се нарича протеста срещу политиката на Обединеното кралство и монопола на Британската източно-индийска компания, която контролира доставките на чай от и за колониите и непосилните британски данъци. В пристанището на Бостън се изхвърля голямо количество пресован британски чай. Това събитие се случва на 16 декември 1773 год. Бостънското чаено парти става емблематично в американската история и допринася за започването на войната за независимост на САЩ. След тази война Бостън става един от главните пристанищни и производствени центрове на страната.
Днес модерният град Бостън привлича над 16 милиона туристи от всички краища на света. Важно е да се отбележи, че Бостън е един от световните университетски центрове. Тук е открито първото американско обществено училище и първият колеж –Харвард. Това се случва през 1636 година. Сред другите основни образователни центрове на Бостън са Масачузетският технологически институт (Massachusetts Institute of Technology), Бостънският университет (Boston University), Масачузетският колеж по фармация и здравни науки (Massachusetts College of Pharmacy and Health Sciences), Бостънският колеж (Boston College), Бостънският институт по изкуство (Art Institute of Boston) и мн. др. В над стоте колежа, университета и научни институции в Бостън се обучават около 250 хиляди млади хора от целия свят.
Бостън може и да се похвали със своята Обществена библиотека, която е една от най-големите на територията на САЩ. Тя е забележителна, както с фасадата си, така и с интериора си, като всяка една от залите в нея притежава уникален дух и стил. Точно срещу сградата на Библиотеката в Бостън се намира и един от религиозните му символи – църквата „СВ. Троица, която е забележителна със своите стъклописи и красиви фрески. Непосредствено до храма се извисява и най-високата постройка в Бостън – небостъргачът The John Hancock Tower. Известен още с наименованието „дружелюбния небостъргач”. Този гигант в Бостън има изцяло стъклената огледална фасада.
Един любопитен факт – гордост за Бостън е, че тук е прекарано и първото метро на територията на САЩ. Сред музеите, които очертават културното лице на града са Музеят на науката, в който може да се разгледа богата колекция от материали, в областта на техниката, биологията и астрономията. В Музея на изкуството пък се намира една от най-големите колекции от картини на Моне, а също така могат да се види голяма колекция от египетски мумии. Доста атрактивен е и Куинси Маркет, който е старият градски пазар. Тук е обичайното място на бостънските артисти и художници.

Няма коментари:

Публикуване на коментар