5 февруари 2013 г.

Левски и Ловеч - паметта на един град

 
Музей „Васил Левски“ в Ловеч се намира в Архитектурно-историческия резерват „Вароша“. Включен е в Стоте национални туристически обекта.
Музеят „Васил Левски“ е създаден през 1954 г. Първоначално се намира в къщата на Иван Крачула, баща на известния български революционер Христо Иванов - Големия.
Първата експозиция отразява живота и дейността на Апостола през периода, когато е в Ловеч.
С извършването на активна събирателска дейност нарастват материалите в основния музеен фонд, както и непрекъснатият интерес към делото на Васил Левски. Това налага необходимостта от нова сграда за музей, която е построена до църквата „Света Богородица“, на мястото, където някога е била къщата на дееца на Ловчанския частен революционен комитет Марин Поплуканов. В новопостроената по проект на инж. Иван Николов сграда, през 1967 г. е уредена втората по ред експозиция.
На 17 юли 1982 г. в преустроената сграда е открита третата експозиция. Оформена е със своята специфика в една основна тема: „Революционната дейност на Васил Левски в Ловешкия край и издигането на Ловеч за център на Вътрешната революционна организация“.
През 2008 г. е открита изцяло обновена със съвременни информационни технологии експозиция . Разположена е на две нива и отразява борбите на българския народ за национално освобождение, както и разнообразната революционна дейност на Васил Левски. Сред най-ценните предмети на експозицията е най-богатата в страната колекция от лични вещи на Левски. В музея се съхраняват неговата сабя, кама, малка печатничка, фалшиви турски печати, квитанции, както и оригинален негов портрет от 1870 г.
Други важни музейни единици са изложените вещи на съмишлениците и сподвижниците на Апостола в Ловеч, както и на участниците в Априлското въстание и Руско-турската война (1877-1878). Тук се пази пушката на Филип Тотю, револвера на Васил Йонков (Гложенеца), сабята на Христо Иванов-Големия и др..
В музея може да се види фотокопие от личното тефтерче на Левски. За първи път в новата експозиция са включени макет на Покрития мост в Ловеч, сребърни съдове от ХIХ век, които са принадлежали на семейството на Иван Драсов.

 


 

Източник: Уикипедия
Статията е подготвена от Йордан Василев - VI "а"

Няма коментари:

Публикуване на коментар