7 февруари 2013 г.

Левски и Ловеч - признателността

Паметникът на Васил Левски в Ловеч е открит на 27 май 1964 г. Един от символите на града e и е част от герба му. Намира се в Архитектурно-историческия резерват „Вароша”.
През пролетта на 1959 г. началникът на отдел „Просвета и култура” на Градския народен съвет (Ловеч) Геновева Сиркова внася в Окръжния народен съвет (Ловеч) предложение „За построяване на паметник на Васил Левски в гр. Ловеч”. Мотивът е„Град Ловеч е столица на великия Апостол за революционната му дейност и най-много от времето си той е прекарвал в Ловеч. Кварталите „Вароша” и „Дръстене” са свързани с дейността на Васил Левски, но подходящ паметник за увековечаване на неговата дейност няма”. В предложението е определена площадката за построяването на паметника „До историческата крепост Хисаря , която разделя „Вароша” и „Дръстене”... и ги свързва с къщата-музей „Васил Левски”.
На 25 април 1959 г. ИК на ОНС (Ловеч) приема предложението и взема решение № 57 за построяване на паметника. Създадена е десетчленна комисия оглавявана от Никола Пелов, председател на ИК на ОНС (Ловеч). Обявен е конкурс за проект на паметника. Проведен е на 2 февруари 1960 г. като всички предложени проекти са отхвърлени. След десет дена ИК на ОНС (Ловеч) взема решение проектирането и изпълнението на паметника да се възложи на колектив от скулпторите Георги Гергов, Илия Илиев, Иван Кесяков, Димитър Димитров и архитектите професор Александър Доросиев и Душко Романов. Представеният проект е приет.
На 5-метров гранитен постамент, извисява ръст скулптурно-архитектурен еднофигурен паметник на Васил Левски с височина 9 метра и тежина 10 тона. Общата височина на паметника е 14 метра. Под фигурата с месингови букви е изписано„Васил Левски (1837-1873). Ако спечеля, печеля за цял народ, ако изгубя-губя само мене си”.
Към 15 ноември 1963 г. в бронзолеярната на Съюза на българските художници е завършено отливането на фигурата на Васил Левски. Пренесена е в гр. Ловеч на части. След извършване на монтажните работи на 27 май 1964 г. паметникът официално е открит при участието на голямо множество граждани и официални лица. След вълнуващо тържество със слова и приветствия, лентата на откриването е прерязана от Министър-председателя Тодор Живков.
През 1994 г. месинговите букви са подменени от мраморна плоча със същият текст.
На 21 декември 2005 г. паметникът е осветен по програмата „Красива България”.
Изкачването до паметника става по 233 стъпала.


   На всеки 19 февруари жителите на нашия град свеждат глави пред делото на Апостола.



                                            Основно училище "Васил Левски"



 
Стаята на Васил Левски и част от блогерите
 
 
 
 
Портрет на Апостола в учителската стая
 
 
 


Източник: Уикипедия
Статията е подготвена от Йордан Василев - VI "а"

Няма коментари:

Публикуване на коментар