15 февруари 2013 г.

Вечната памет на една столица


Паметникът на  Левски, който се намира в сърцето на столицата ни София, е поставен близо до мястото, на което се предполага, че е обесен от турските власти на 6 февруари 1873 година. Паметникът е изработен по проект на чешкия архитект Антонин Колар и представлява висока 13 метра гранитна колона. Основната част от колоната е изработена от италианеца Абрамо Перукели. В най – широката част на колоната е поставен бронзов барелефен портрет на Васил Левски, който е изработен или от Йозеф Страховски или от Рудолф Вайр. Под барелефа стои надпис: „На великия бълг. Апостолъ на свободата – Василь Левски – Признателното Отечество”.
Паметникът официално е открит на 22 октомври 1895 година. Днес мнозина българи показват почитта си към Апостола, като на годишнината от неговото обесване поднасят венци или цветя на паметника. Този монумент е може би най – важният и най – знаковият от всички посветени на Левски, тъй като е поставен на мястото, където насилствено е прекъснат неговия жизнен път, за да поеме Апостола по пътя към безсмъртието.


Гробът на Васил Левски
В периода 1873-1956 година публична тайна сред софийската общественост е бил разказът за местоположението гроба на Васил Левски. Ето какво разказва баба Мария поп Павлова (вестник "Мир" от 06.03.1937г.):
"Тялото на Апостола е било погребано от поп Тодор много близо до бесилката. През нощта гробът е бил откопан от тогавашня клисар при днешната църква "Света Парашкева" ("Света Петка Самарджийска") на ул. Мария Луиза и погребано в олтара на същата църква. Този подвиг е извършен от покойния Христо Хамбаров - Гъската, който е бил във връзка с членовете на софийския революционен комитет." Подобни са разказите и на други възрастни софиянци от онова време.
Въпросът с гроба на Левски е предизвиквал през годините бурни полемики, кулминация, на които е публичен диспут в БАН през 1986 година. Тогава поддръжниците на идеята (начело с писателя Николай Хайтов), чеЛевски е препогребан тайно през нощта на 18 срещу 19 февруари 1873 г. вляво от олтара на "Св. Петка Самарджийска" успяват убедително да надделеят над противниците си.
С аргументи и факти в течение на тридневната дискусия те разобличават опонентите си, че умишлено са фалшифицирали данните от разкопките при укрепването на църквата през 1956 г., когато е открит скелет точно на мястото, където според народната памет е погребан Левски. Това е било във времето, когато се строи ЦУМ и се оформя т.н. ларго, в което е предвидено изграждането на паметник на Ленин. Тази е най-вероятната причина, поради която са унищожени всички следи от това погребение.
До ден днешен няма официално становище по този извънредно важен за нас Българите въпрос - къде се намират костите на Апостола на Свободата - Левски.

Статията е подготвена от Стоян Илиев VI „а” клас
 
Източници :




Няма коментари:

Публикуване на коментар