31 март 2012 г.

Федерико Гарсия Лорка

Федерико Гарсия Лорка е роден във Фуенте Вакерос, Гранада (Андалусия) на 05.06.1899 г.
Роден е в заможно селско семейство и е будно дете, макар че не се представя добре в училище според тогавашните изисквания. През 1909 семейството се премества в Гранада, където с времето Лорка се включва в местните артистични кръгове.
Първата му стихосбирка „Impresiones y paisajes“ е публикувана през 1918 и е приета добре на местно ниво, но няма голям успех в национален план.
През 1919 Федерико Гарсия Лорка отива да учи в Мадрид, където се сприятелява със състудентите си Луис Бунюел и Салвадор Дали, както и с много други, които по-късно оказват влияние върху културния живот на Испания. Там се среща и с Грегорио Мартинес Сиера, директор на театъра Театро Еслава, по чиято покана пише и поставя през 1919-1920 първата си пиеса „El maleficio de la mariposa“. По-късно той твърди, че първата му пиеса е поставената седем години по-късно „Mariana Pineda”.
Семейството му решава да го изпрати в САЩ, където той учи до 1930 година. Връща се в Испания през 1930 г. Със започването на Гражданската война през 1936, Федерико Гарсия Лорка заминава от Мадрид за Гранада. Там той и зет му, кметът социалист на Гранада, скоро са арестувани. Разстреляни са на 19 август 1936 от фалангистката милиция и са погребани в необозначен гроб някъде в близост до Гранада.
Оттогава смъртта му е отбелязвана в цяла Испания. За съжаление творбите му не са достъпни в Испания и дори цензурираните версии били пазени далеч от общественото внимание до 1953 поради упражнявания контрол от страна на диктатора Франциско Франко, който не харесвал творчеството му. Едва след смъртта на Франко през 1975 г. творчеството на Лорка вече е достъпно за испанските му почитатели.
Днес статуя с неговия силует има в Мадрид на площад Santa Ana.

Източници: Уикипедия
Статията е съставена от: Цецко 5 а

Няма коментари:

Публикуване на коментар