26 януари 2013 г.

Родното Карлово

Васил Иванов Кунчев е роден на 18 юли 1837 г. в Карлово в семейството на Иван Кунчев Иванов и Гина Василева Караиванова. Има двама братя - Христо и Петър, и две сестри - Ана и Марийка. Учи във взаимно училище в Карлово.
 
Родната къща на Васил Левски се намира в западната част на Карлово. Тя е от ранния период на Възраждането. Строена е през 18 век от Кунчо Иванов, дядото на Левски, а след това в нея са живели двамата му сина Иван и Въльо Кунчеви.
Къщата е малка едноетажна сграда. Каменни стълби отвеждат в зимника, стая, иззидана почти в земята. Вляво от стълбището има килер без прозорец със сандък за брашно, нощви и други съдове. Вдясно е скривалището. Пред него, в стената, е вграден долап, на който вътрешната стена е дървена вратичка, измазана с вар. В долапа се нареждали нагънати черги, за да се закрива вратичката на самото скривалище. Горе къщата има две стаи. В едната стопаните са нощували през лятото, а другата е предназначена за  гостна. До нея е долепена работилницата.
Къщата на Райно Попович -  представителен, богат и внушителен дом на видния карловски учител и просветител е свързан и с ранните години на Васил Левски, и с революционния период от живота му. В нея малкият Васил Кунчев взема уроци по църковнославянски език и църковно пеене при даскал Райно Попович. Левски е връстник и приятел и със сина на даскал Райно Теофан Райнов.

В дома на Ганю Маджереца  Левски винаги е намирал сигурен подслон. Тя е свързана и с ушиването на знамето на карловския комитет по лична поръка на Апостола. Къщата по-късно е посещавана от Георги Бенковски, Панайот Волов, Тодор Каблешков и други революционни дейци при подготовка на Априлското въстание.
В църквата “Света Богородица” Васил Иванов Кунчев е ръкоположен в йеродяконски сан през 1859 г. от Пловдивския митрополит Паисий и пее в църковния хор.
В дома на сестрите Неда и Гана Тачеви е еднo от тайните скривалища, в които Васил Левски често отсяда, пише писма, работи върху документи и укрива
архива на революционната организация.
 
Паметници на Апостола в Карлово днес
Къщата музей "Васил Левски"
Включена е в Списъка на 100-те национални туристически обекта и се намира на престижното 44-то място. Къщата е реставрирана благодарение на родолюбиви българи. Действителната къща, в която е живял Васил Левски, е опожарена през Освободителната война и само каменното стълбище към зимника и скривалището са останали непокътнати.
Сградата се намира в западната част на град Карлово. Строена е през 18 век от Кунчо Иванов (дядото на Васил Левски) и през 1933 година е възстановена по проект на архитекта Димитър Иванов. Към нея има експозиционна зала, която е допълнена към основната сграда през 1965 година. В нея са представени различни документи, предмети, лични вещи, снимки на Васил Левски.
В двора на къщата-музей има паметник на Гина Кунчева, майката на Левски.
 
 

Паметник на Васил Левски
Намира се в старата част на град Карлово, близо на храма "Свети Никола". Първата копка е направена през 1903 г., а е завършен през 1907г. Негов автор е скулпторът Марин Василев.

 

Църквата "Св. Никола"
Изградена е през 1847 година. Намира се точно до паметника на Васил Левски. В двора на храма се намира гробът на майка му.

Църквата "Св. Богородица"
Изградена е през 1847 година. Стенописите в храма са на Станислав Доспевски. До входа се намира прекрасна старинна каменна чешма. Поставена е паметна плоча за Апостола.
 
Читалище "Васил Левски"
Основано е през 1861 година - първото читалище в града. В него се провеждат кръжоци, има музикална школа, спортни танци, хор.
 
Паметни плочи и знаци са поставени на местата, където са се намирали Караивановия хан, къщата на сестрата на Левски - Яна, къщата на Иван Грозев, в местността "Млати шумка", където е основан от Апостола революционния комитет в Карлово, на ул. "Васил Караиванов" – някогашната местност “Алтън чаир”, където през 1864 г. Левски отрязва косите си и снема монашеското расо, за да се посвети изцяло на революционното дело.

Статията е подготвена от Полина Стоянова – VІ  a клас
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар