18 юни 2012 г.

Райски птици

Аз съм Мила и ще ви разкажа за едни великолепни птици.

Австралия е островна страна, която по очарователен начин дава възможност на човек да се запознае с чудесата на природата и уникалния животински свят.
Благодарение на разнообразните природни дадености - пустини, степи, савани и тропически гори тя е родина на огромно и пъстро многообразие от птици, риби, насекоми и бозайници.
Райски птици (Paradisaeidae) е името на семейство удивителни с външния си вид и поведение птици от разред Врабчоподобни. В семейството са включени 42 вида райски птици.
Представителите от семейство Райски птици са разпространени в района на северна Австралия, източна Индонезия, Папуа и Нова Гвинея, където се предполага, че е започнало разпространението им. На Йоркския полуостров в Австралия живеят 4 вида от красивите създания.
Райските птици са може би най-известни с богатото обагреното си оперение при мъжките представители. Червени, жълти, зелени, сини цветове, във всевъзможни комбинации и нюанси, красят перата на повечето представители от това семейство. В сравнение с интересния външен вид на мъжките индивиди, женските имат кафеникаво оперение, семпло и маскировъчно, което ги слива с околната среда и им позволява да остават незабелязани по време на мътене и отглеждане на потомството.
Райските птици имат набито телосложение подобно на враните и скорците, краката им са силни и им осигуряват стабилна опора по клоните на дърветата. Дължината на тялото заедно с опашката варира между 15 и 120см. Размахът на закръглените им крила е от 9 до 24см. Най-малката в семейството е Кралската райска птица с тегло 50гр и дължина 15см, а най голяма е Черната сърпоклюна райска, съответно с тегло 430гр и дължина 110 см. Местообитанието и различната храна, която консумират, формират отличителните черти между видовете като размер, форма на клюна, цвят и специфичност на оперението.
Райските птици имат малко естествени врагове. Те не се конкурират за храна с другите животински видове, защото австралийските гори им предлагат постоянно изобилие от плодове и насекоми, също така спокойната среда, в която живеят, им позволява да се размножават необезпокоявано. Благодарение на тези положителни фактори райските птици, наследници на гарваноподобни предци, започнали да се специализират в половото съревнование, изграждайки сложни брачни ритуали, иновации в оперението и специфичен тип на социално поведение.
Райските птици, които се хранят с плодове, листа, пъпки и цветя, безгръбначни и малки гръбначни животни, имат къс и многофункционален клюн, а тези, които предпочитат ларви и насекоми имат тънък и извит клюн, които им помага да ровят под мъха и кората на дърветата.
В Европа за първи път виждат райски птици през 1522 г. Те били пренесени до Испания от корабите на Магелан като подарък от новогвинейците за западните крале. Изключителната им красота бързо превърнала птиците в обект на печеливша търговия, моден аксесоар за дамските шапки и желан трофей за украса над камината. В началото на 20 век за западния пазар се изнасяли близо 80 хиляди птичи кожи годишно. Безконтролното избиване сериозно повлияло на популацията и райските птици били застрашени от изчезване.
Днес износът на райски птици е забранен, но изсичането на тропическите гори, замърсяването на природата, растящото население и процъфтяващият черен пазар поставят оцеляването на тези изключителни представители на семейство Врабчоподобни под въпрос.



Източници: Уикипедия

Няма коментари:

Публикуване на коментар