11 юни 2012 г.

Ехидна

Аз съм Гергана и ще ви разкажа за ехидната.



Ехидните (лат. Tachyglossidae) са от клас Бозайници. Те се срещат в Австралия , о. Тасмания и Нова Гвинея. Принадлежат към разред Еднопроходни, като друг представител на този разред е и птицечовката.
Женската ехидна снася яйцата си и след като се излюпят, кърми бебетата. Малките ехидни ближат мляко, стичащо се от млечните жлези на майката. След 50 дни достигат 10 см и майката ехидна ги крие в гнезда. През това време на малките им порастват и бодли.



Тези бозайници много приличат на таралежи и са покрити с дълги бодли и косми. Човката им е удължена, за да може да достигне мравките, термитите, червеите и ларвите, с които се храни. Семейството съдържа два рода с по 4 вида.
Ехидните са сухоземни животни и са активни предимно през ноща. През деня си почиват и обичат да се крият под големи предмети. Използват бодлите си за защита. Подобно на таралежа, тези животни се свиват на кълбо.
Ехидните живеят около и повече от 50 години. Както при птицечовките, така и при тези бодливи бозайници, така наречените проводи (яйцепроводи, семепроводи и пикочопроводи) се свързват в един общ канал, който се нарича клоака.
Мозъкът на ехидната е по-добре развит от този на птицечовката. Тези животни имат много добър слух, но лошо зрение, усещат дори леки вибрации и имат добре развито обоняние.
Ехидните се хранят предимно с мравки, термити, други насекоми, дъждовни червеи. За разлика от птицечовките, могат да не се хранят дълго време, до около 30 дни. Когато намери насекомо, ехидната много бързо изхвърля своя дълъг, тънък и лепкав език, с който хваща плячката. Тези животни поглъщат камъчета, които им помагат в храносмилането, подобно на птиците.



Източници:Уикипедия

Няма коментари:

Публикуване на коментар