20 януари 2013 г.

Искаме да знаем повече за тебе, Апостоле!

Решихме да посветим нашето Второ виртуално пътешествие на 140-та годишнина от гибелта на Васил Левски. Смятаме, че така ще изразим почитта си към този велик българин, патрон на училището, в което учим.
Наричаме го Апостола на свободата и той е бил апостол.
Наричаме го „свят човек” и той е бил светец. Наричаме го „мъдрец” и е той е бил мъдрец.
Но преди всичко е бил гениален с безсмъртието на своите прозрения, с възможностите си да вижда в бъдещето.
Идеята ни е да посетим виртуално селища, свързани с живота и делото на Васил Левски. Известни са 135 паметника на Апостола в България и 20 в други страни по света. Не можем да обходим всички тези места, където родолюбиви българи са свеждали и свеждат в признателност глави пред Апостола, но ще направим опит да ви представим някои от тях.
Българската национална телевизия обяви кампания: „Васил Левски – 140 г. жива идея за свобода”; в училище са обявени конкурси за есе - „Ти ми трябваш и днес, Апостоле!” и за детска рисунка - „Времето е в нас и ние сме във времето”.
Ние решихме нашето виртуално пътешествие да има надслов „Искаме да знаем повече за тебе, Апостоле!”.
Трябва да знаем повече за човека, който пише в предсмъртното си писмо : „Нашето драгоценно отечество ще се нуждае от достойни хора, които да го водят по пътя на благоденствието, така щото да бъдем равни на другите европейски народи.”
Длъжни сме да знаем – тези думи имат голяма стойност и днес. Те са отправени и към нас.

Няма коментари:

Публикуване на коментар