29 април 2012 г.

Чикаго



Чикаго е най-големият град в американския щат Илинойс и третия по население град в САЩ, с около 2,7 милиона жители и е третият по големина в САЩ на градска агломерация с около 9,8 милиона души.
През 1837 г. е обявен за град и се намира между Великите езера и делтата на река Мисисипи. Днес градът запазва статута си на основен център на промишлеността, телекомуникациите и инфраструктурата, неговото летище се смята за второто най-натоварено в света по отношение на промени в трафика.
През 2008 г. градът е домакин на 45.6 милиона местни и чуждестранни посетители.
Известността на града е намерила израз в множество форми на развлечения и култура, включително романи, пиеси, филми, песни, различни видове списания и медиите. Чикаго има много прякори, които отразяват впечатления и мнения за историческия и съвременния Чикаго. Най-известни са: "Чи град", "Вторият град" и "Град на широки рамене."
През средата на 18 век районът е обитаван от местно индианско племе, известен като Potawatomi. Първият пришалец – заселник в Чикаго, е Жан Батист Point Du Sable , който е построил ферма в устието на река Чикаго през 1780 г. Той напуска Чикаго през 1800 г.
След войните през 1795 година част от Чикаго е била предадена на индианците по договора от Грийнвил.
Градът се очертава като важен транспортен възел между източната и западната част на САЩ. Първата железница в Чикаго е открита през 1848 г., по същото време се откриват железниците в Илинойс и канала в Мичиган. Каналът позволява на параходи и ветроходни кораби да се свържат с река Мисисипи и Големите езера. Процъфтяващата икономика примамва жители от селските общности и имигрантите от чужбина. Производство и търговията на дребно става доминираща сред средния запад и влияе на американската икономика.
През 1850 Чикаго печели международна и националната политическа известност с речите на сенатор Стивън Дъглас по въпроса за разпространението на робството. Тези въпроси също са разглеждани и от Ейбрахам Линкълн. Чикаго преживява най-големия прираст на населението в света в този момент, затова градските власти започват инфраструктурни промени.
През 1871 г. по-голямата част от града изгаря в Големия пожар в Чикаго. Щетите от огъня е огромен, а 300 души са загинали, 18,000 сгради са били унищожени и почти 100,000 от 300,000 жители на града останали без дом. Един от факторите, които допринасят за разпространението на огъня е изобилието от дървен материал; улици, тротоари и много сгради са били построени от дърво. Огънят довежда до включването на строги мерки за противопожарна безопасност и правила за изграждане на новото строителство. По време на своето възстановяване в Чикаго се построява първият небостъргач през 1885 г., като се използва стоманена конструкция в строителството му.
Датски имигрант Йенс Йенсен, който пристига през 1886 г. скоро се превръща в един от най- успешения и знаменития архитехт. Работата на Йенсен се характеризира с демократичен подход за озеленяване и нов атрактивен поглед за модерно строителство. Сред творения Йенсен са четирите градски паркове: най-известният Колумб парк,Международното Световно изложение от 1893 год. построено върху блато, Джаксън Парк край езерото Мичиган и др. Експозицията привлича повече от 27,5 милиона посетители, и се смята за най-големия в света панаир. Процъфтяващата икономика на Чикаго привлича огромен брой нови имигранти от Европа и преселници от източните щати.
20-ти и 21-ви век
През 1920 г. се разширява значително в индустрията. Наличието на работни места привлича много чернокожи от Юг. Между 1910 и 1930, чернокожото население на Чикаго се увеличава от 44103 до 233903 души. Пристигащите имат огромно културно влияние. Чикаго се превръща в център за джаза. През 1933 г., кметът на Чикаго Антон Чермак е смъртоносно ранен в Маями по време на неуспешния опит за покушение на новоизбрания президент Франклин Делано Рузвелт.
През 1933 г. и 1934 г. градът чества своята стогодишнина и е домакин на международното световно изложение. Темата на панаира са технологичните иновации века от основаването на Чикаго.
На 2 декември 1942 г., физик Енрико Ферми провежда първата в света контролирана ядрена реакция в Чикагския университет, като част от свръх секретния проект "Манхатън".
През 1979 г. е избрана първата жена кмет на града-Джейн Бърн. Тя популяризира града като място за филмова и туристическа дестинация.

Езерото Мичиган
То е основният източник на прясна вода за града. Поради заплаха от замърсяване от бързо развиващите се индустрии в и около Чикаго се налага нов начин на снабдяване с чиста вода. През 1885 строителния инженер Лиман Едгар Кули предлага свое решение. То представлявало дълбок воден път, който ще се разрежда и отклоняване на канализация на града отводите на езерото Мичиган в един канал, който ще се вливат в река Мисисипи чрез река Илинойс. Освен представяне решение за канализацията – проблем на Чикаго, с предложението си Кули апелира към икономическата нужда, да се свържат Средния Запад с централните пътища на Америка с помощта на железопътни инфраструкторни решения. Силната регионална подкрепа за проекта в щата Илинойс и с помощта на федералното правителство проекта е завършен с държавно финансиране. Откриването е през януари 1900 година, то срещна и съпротива и противоречия. През 1929 г. Върховният съд на САЩ постановява, в подкрепа на използването на канала за насърчаване на търговия в Чикаго, но нарежда на града, за да се преустанови използването му за изхвърляне на отпадни води.

Милениум парк
Едно от най-новите чудеса на природата и на човешката дейност в Чикаго е прословутият парк Милениум. Паркът е създаден в края на миналия век, като неговото създаване е породено от желанието за възстановяване на природната красота и премахване на щетите от железопътните линии, които са минавали през тази част на Чикаго. Идеята е на един от бившите кметове на града, който решава, че Чикаго се нуждае от място, където жителите и гостите на града да могат да се насладят на красива природа и спокойна обстановка.
Определено изкуството в парка изпъква на изключително ниво. А гледката към град Чикаго е неописуемо красива. Оттук може да бъде видяна почти цялата част на града. Паркът е прекрасен и зиме и лете. Независимо дали е потънал в зеленина или под безкрайна бяла покривка, гледката в синхрон със сините води на езерото Мичиган, придава едно усещане за спокойствие и уют.
Милениум се разполага на почти 25 декара площ. Тази територия е едно от най-приятните „кътчета” в Чикаго. Паркът предлага архитектурни, скулптурни забележителности, чешми и зелени площи, напълно подходящи за един пикник в топлите летни дни. На територията на Милениум се разполагат доста представители на дървесните видове, които заедно с красивата природа и архитектура са чудесна „площадка” за любителите на фотографията.
Огромният стадион в парка често се използва за сцена за масивни концерти и изпълнения. Интересен е и Планетариумът. Първият планетариум в Америка - е основан през 1930 г. от бизнесмена Макс Адлер. Музеят е дом на три пълноразмерни театри, мащабни изложби космически науки и един от най-важните антични астрономически колекции. През 1977 г. е открита обсерватория . През март на 1991 г., музеят започва проект за обновяване на стойност 6,5 милиона долара. Новите допълнения включват Stairway на звездите специални ефекти ескалатор небето шоу, планетариум кафе, История на астрономията Research Center.
През 1990-те години се разширяват на образователните програми и разработване на над 12 постоянни и временни изложби.

Уилис Тауър
Намиращият се в Чикаго небостъргач Уилис Тауър (Willis Tower) е най-високата (и пета по височина в света) сграда в САЩ. До 2009 година съоръжението е носило наименованието Sears Tower. Височината на небостъргача е 443,2 м, а броят на етажите му – 110. Той е бил построен в периода август 1970 – май 1973 г. от екипи под ръководството на Брюс Греъм-главен архитект и Фазлур Хан -главен инженер и проектант. Към момента на построяването си Уилис Тауър е бил най-високото здание в света, надминаващо по размери кулата на Световния търговски център, държала дотогава рекорда в продължение на 25 години. Съоръжението се състои от девет квадратни тръби, образуващи в основата му голям квадрат. Те продължават до деветия етаж, след което сградата започва да се стеснява. Още седем тръби има до 66 етаж, пет до 90-я и само две образуват останалите двадесетина етажа. На самия покрив има две внушителни телевизионни антени.
Площта на Willis Tower е над 418000 кв. м., което се равнява по размер на 57 футболни игрища. В небостъргача функционират 104 асансьора, които помагат зданието да бъде разделено на три зони, за улеснение на посетителите му. Комплексът има над 16 прозорци от тъмно стъкло, като материалите около тях са огнеупорни и облицовани с черен алуминий. Шест автоматични машини чистят стъклата и цялата сграда осем пъти в годината. Други любопитни факти са, че най-високата точка на Уилис Тауър се счита едновременно и за най-високата точка в щата Илинойс и че самото здание е наклонено в западна посока с десет сантиметра, във връзка с известна асиметричност в дизайна на небостъргача, създаваща не равно пропорционално натоварване на фундамента.
В града на една от най-високите сгради в света Willis Tower, сред най-важните висши учебни заведения се нарежда Чикагският университет (The University of Chicago или UChicago). Той е основан в края на 19-ти век от известният петролен магнат Джон Рокфелер. Понастоящем в университета се обучават над 14 хиляди студенти от целия свят, като той е една от най-известните и престижни подобни академични институции не само в САЩ. В UChicago са се появили през годините много важни течения и школи в научноизследователската мисъл в областта на икономиката, правото и социологията. The University of Chicago притежава и най-голямото университетско издателство в Америка.



Източник: Уикипедия
Статията е изготвена от: Татяна

Няма коментари:

Публикуване на коментар